The Seed of Truth Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Seed of Truth Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Magic Fish, A Trip of Memories and Swami Vivekananda so, you can check these posts as well.

The Seed of Truth Questions & Answers

Word Galaxy

  • Successor – heir
  • Anxious – anxiety
  • Sow – placing seed in earth or a pot
  • Manure- fertilizer
  • Sprout – grow from a seed
  • Ignore – neglect
  • Just – fair

Question 1: Who was the king of Gandhara?

Answer: Vidyadhara was the king of Gandhara.

Question 2: What was he fond of?

Answer: He was fond of gardening.

Question 3: What did the king distribute to the children in his kingdom?

Answer: The king distributed seeds to the children in his kingdom.

Question 4: What did the king distribute to the children in his kingdom?

Answer: To find a successor, the king thought of an idea. He decided to distribute some seeds to all the children in the country. The child who grows the biggest, healthiest plant in three months will become the prince or the princess.

Question 5: Did Pingala’s seed sprout?

Answer: Pingala took great care of the seed. He watered and added manure to the seed but the seed did not sprout.

Question 6: Why did the seed not sprout?

Answer: The seed did not sprout because the King had given everyone the roasted seeds, which would never grow.

Question 7: How did the other children make their seed sprout?

Answer: The other children were dishonest. They used other seeds to get flowery plants.

Question 8: Who became the crown prince?

Answer: Pingala was chosen as a crown prince for his honesty.

Question 9: Choose the correct option:

1. Vidhyadhara was a ………………………king.

(a) just and wise
(b) cruel and foolish
(c) sharp and short.

2. The king had ………………….children.

(a) hundred
(b) no
(c) ten

3. Pingala’s father was ………………….

(a) police man
(b) a rich businessman
(c) a poor farmer

So, these were The Seed of Truth Questions & Answers.