The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers

The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Ivan’s Story, The Puddle Monster and The Invention of Shoes so, you can check these posts as well.

The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers

Question 1: What did Sarah use to grumble about?

Answer: Sarah used to grumble about all the pet animals as they made the house untidy.

Question 2: Describe the Doctor’s pet?

Answer: The Doctor’s pet were Dab-Dab the duck, Jip the dog, Gub-Gub the baby pig, Polynesia the parrot and the owl Too-Too.

Question 3: Why had people stopped coming to consult the doctor?

Answer: The people stopped coming to consult the doctor because he had a lot of pet animals.

Question 4: What happened when an old lady with rheumatism came to see the doctor?

Answer: The old lady with rheumatism sat on the hedgehog who was sleeping on the sofa when she came to see the doctor.

The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers

Question 5: What suggestion did Cat’s-meat-Man give to the doctor? Why did he say so?

Answer: The suggestion that the cat-meat-an gave to the doctor was that he should become a animal doctor because he knows more about the animals then the vets in the city.

Question 6: What did the people say to each other when they saw the doctor after he had become poor? How did the animals and children behave with him?

Answer: People said “There goes John Dolittle, M.D! There was a time when he was the best known doctor in the West country- Look at him now – He hasn’t any money and his stockings are full of holes!” But the dogs and the cats and the children still ran up and followed him through the town.

Question 7: Who told everyone that John Dolittle had become an animal doctor? What happened then?

Answer: Cat’s-meat-Man told everyone that John Dolittle had become an animal doctor. The old ladies began to bring their pet pugs and poodles who had eaten too much cake and farmers came many miles to show him sick cows and sheep.

Question 8: What did Polynesia say about the other animal-doctors?

Answer: Polynesia said that none of the other animal-doctors are good at all.

The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers

Question 9: Read the line and answer the questions:

‘Looks to me though he were scratching his ear’.

(a) Who said this to whom?
Answer: John Doliitle said to Polynesia the parrot.

(b) Who is ‘he’ in the above lines?
Answer:  In the above lines ‘he’ is Jip the dog.

(c) What did the listener say then?
Answer: The listener said that animals don’t always speak with their mouths. They talk with their feet, ears, tail and with everything.

(d) After a while, what did the speaker learn with the listener’s help?
Answer: After a while the speaker learnt the language of the animals.

Question 10: Read the line and answer the questions:

‘And she read your book to me’.

(a) Who is the speaker?
Answer: Cat’s-meat-Man

(b) Who is ‘she’ in the above line? What does the speaker think of it?
Answer: ‘She’ in the above line is Cat’s-meat-Man’s wife. The speaker thought that she is a scholar.

(c) What was the book about? What did the speaker think of it?
Answer: The book was about cats. The speaker thought it was a wonderful book.

Question 11: Fill in the blanks:

(a) The title ‘M.D’ meant that John Dolittle was a proper doctor.
(b) People thought Dolittle to be a clever man when they saw him walking down the street in his high hat.
(c) John’s sister, Sarah Dolittle, was housekeeper for him.
(d) The doctor kept many kinds of pets.
(e) Jip was the name of the doctor’s dog.
(f) Sarah thought that all the animals made the house untidy.

So, these were The Story of Doctor Dolittle Questions & Answers.

Leave a comment

error: Content is protected !!