The Summit Within Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Summit Within Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Last Bargain, Bepin Choudhury’s Lapse of Memory and Glimpses of The Past so, you can check these posts as well.

The Summit Within Questions & Answers

Question 1: Choose the right item.

Standing on Everest, the writer was

i. overjoyed.
ii. very sad.
iii. jubilant and sad.

Question 2: Choose the right item.

The emotion that gripped him was one of

i. victory over hurdles.
ii. humility and a sense of smallness.
iii. greatness and self-importance.
iv. joy of discovery.

Question 3: Mark the item(s) not relevant.

“The summit of the mind” refers to

i. great intellectual achievements.
ii. the process of maturing mentally and spiritually.
iii. overcoming personal ambition for common welfare.
iv. living in the world of thought and imagination.
v. the triumph of mind over worldly pleasures for a noble cause.
vi. a fuller knowledge of oneself.

Question 4: What are the three qualities that played a major role in the author’s climb?

Answer: The three qualities that played a major role in the author’s climb are endurance, persistence and will power.

Question 5: Why is adventure, which is risky, also pleasurable?

Answer: Although adventure is risky, it is pleasurable too. This implies that climbing a mountain is an adventure and there are difficulties which are part of every adventure. Man takes delight in overcoming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence and will power. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating. There is a feeling of victory and happiness. Hence, the experience is not merely physical. It is indeed both emotional and spiritual.

Question 6: What was it about Mount Everest that the author found irresistible?

Answer: The author found Mount Everest as irresistible because it is the highest, the mightiest and has defied many previous attempts. It takes the last ounce of one’s energy. It is a brutal struggle with rock and ice. Once taken up, it cannot be given up halfway even when one’s life is at stake. The passage back is as difficult as the passage onwards. And then, when the summit is climbed, there is the exhilaration, the joy of having done something, the sense of a battle fought and won. There is a feeling of victory and of happiness.

Question 7: One does not do it (climb a high peak) for fame alone. What does one do it for, really?

Answer: Climbing a high peak or conquering a summit is only one part of the achievement. Apart from fame of conquering, there is more to it. It is followed by a sense of fulfilment. There is the satisfaction of a deep urge to rise above one’s surroundings. It is the eternal love for adventure in man. The experience is not merely physical but emotional and spiritual as well.

Question 8: “He becomes conscious in a special manner of his own smallness in this large universe.” This awareness defines an emotion mentioned in the first paragraph. Which is the emotion?

Answer: “He becomes conscious in a special manner of his own smallness in this large universe.” This awareness defines an emotion of humility in a person.

Question 9: What were the “symbols of reverence” left by members of the team on Everest?

Answer: The author left a picture of Guru Nanak on Everest. Rawat left a picture of Goddess Durga. Phu Dorji left a relic of the Buddha. Edmund Hillary had buried a cross under a cairn (a heap of rocks and stones) in the snow. These are not symbols of conquest but of reverence.

Question 10: What, according to the writer, did his experience as an Everester teach him?

Answer: Author’s experience as an Everester provided him with the inspiration to face life’s ordeals resolutely. Climbing the mountain was a worthwhile experience for him. According, to him the conquest of the internal summit was equally worthwhile. The internal summits are, perhaps, higher than Everest and conquering them gave him a better and fuller knowledge of himself and helped him find his true self.

Question 11: Write a sentence against each of the following statements. Your sentence should explain the statement. You can pick out sentences from the text and rewrite them. The first one has been done for you.

i. The experience changes you completely.

Answer: One who has been to the mountains is never the same again.

ii. Man takes delight in overcoming obstacles.

Answer: The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence and will power. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating.

iii. Mountains are nature at its best.

Answer: Their beauty and majesty pose a great challenge, and like many, I believe that mountains are a means of communion with God.

iv. The going was difficult but the after-effects were satisfying.

Answer: Although climbing a mountain is a difficult task, but reaching the summit gives a sense of fulfilment and satisfaction to the climber.

v. The physical conquest of a mountain is really a spiritual experience.

Answer: Climbing a mountain is not merely a physical activity but it is indeed both emotional and spiritual as mountains are a means of communion with God.

So, these were The Summit Within Questions & Answers.