The Trusted Thief Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Trusted Thief Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers A Boy and His Dad, Sea Fever and Our House Is On Fire so, you can check these posts as well.

The Trusted Thief Questions & Answers

Word Galaxy

  • Longed – yearned
  • Lure – temptation
  • Plagued – continually troubled
  • From scratch – from the very beginning
  • Barge – move forcefully
  • Retrieve – get

Question 1: What did the dustman’s work consist of? How did he spend the money he earned?

Answer: The dustman’s work consisted of collecting trash and keeping the streets of the city clean. He didn’t earn much but even then, he always managed to save a portion of his wages.

Question 2: What thought persistently disturbed the dustman?

Answer: Night and day he was disturbed by the fear of a thief breaking in and stealing the fruits of his labour.

Question 3: What did the dustman hear as he went about his work?

Answer: The dustman heard a name that often made its way to his ears in high regard was that of the Qadi. He was spoken of in a worthy admiration.

Question 4: What did the Qadi assure the dustman about?

Answer: The Qadi assured the dustman that his money will be safe here. He can come back to ask for his money whenever he want to. Every coin shall be guarded and accounted for.

Question 5: Read and answer the questions:
‘I have come to humbly ask for something.’

(a) Who said this to whom?

Answer: The dustman to the Qadi.

(b) What did the speaker want to ask?

Answer: The speaker wanted to ask that if he would be keeping his hard- earned money in his trusted and reliable care.

(c) Why did the speaker make this request to this person in general?

Answer: The speaker made this request to this person in particular because he had heard high regards. He was also spoken of in worthy admiration.

The Trusted Thief Questions & Answers

Question 6: How did the dustman feel after leaving his bag at the Qadi’ s home?

Answer: The dustman felt as if a huge burden had been lifted off his mind and he felt relieved.

Question 7: What happened when the dustman went back alone to the Qadi’s home?

Answer: When the dustman went back alone to the Qadi’s home, the Qadi yelled at him enraged. He said How dare you! Not only you barge into my house without my permission but also demand five hundred silver coins.

Question 8: What did the merchant’s wife make her servant do? Why?

Answer: The merchant’s wife told her servant her part in the play. She made her repeat and rehearse her line – ‘My lady, Sir is back! He has returned from Egypt and is waiting for you at home.’

Question 9: Why do you think the Qadi returned the dustman’s money?

Answer: The Qadi returned the dustman’ s money because he was trying to impress the lady as to how reliable he is.

Question 10: Read and answer the questions:
‘Accompany us now and we will have a pleasant journey together.’

(a) What journey is being referred to here?

Answer: The journey of going back to his village is referred to.

(b) What effect did this have on the listener?

Answer: The listener was also tempted to go back to his village.

(c) What did the listener decide to do then?

Answer: The listener decided to take his silver coins back from Qadi.

Question 11: Read and answer the questions:
‘Why do you look so sad?’

(a) Who said this to whom?

Answer: The merchant’s wife said this to the dustman.

(b) Describe the appearance of the person being addressed at that moment.

Answer: The person being addressed to had a lonely and downcast appearance. His light, brisk steps seemed to be now steeped in sorrow, sagging with a heavy load.

(c) Why was the person sad?

Answer: The person was sad because Qadi had refused to give his hard-earned five hundred silver coins.

So, these were The Trusted Thief Questions & Answers.