Tine and The Faraway Mountain Important Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Tine and The Faraway Mountain Important Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared Tine and The Faraway Mountain Questions & Answers – Part 1 so, make sure to check that post as well.

Tine and The Faraway Mountain Important Questions & Answers

Word Galaxy

  • Faint – (here) hard to hear
  • Distant – far way
  • Basking – enjoying the warmth and light typically from the sun
  • Determination – firmness of purpose
  • Scolded – spoke to someone angrily for doing something wrong
  • Disguised – giving oneself a different appearance to change one’s true identity
  • Mentor – an experienced person who advises a less experienced person
  • Howled – made a long, loud cry
  • Anxious – feeling worried
  • Summit – the highest point of a mountain

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Naaya was Tine’s grandmother.
(b) Dr. Romeo Meitei became Tine’s mentor.
(c) Tine applied for the job of a porter for an army expedition.
(d) Tine and Cherring only had a packet of noodles when they reached their final camp.
(e) Tine set foot on the summit of the highest mountain in the world.

Question 2: Choose the correct option:

(a) Tine’s family moved to Roing because………..

i. it was a bigger town
ii. it was closer to her school.
iii. there was no school in Echali.
iv. it was closer to the mountains.

(b) In the Mishmi Hills of Arunachal Pradesh, Tine heard a……..

i. roaring lion.
ii. church bell ringing.
iii. thunderous call from the valley.
iv. wondrous call from the distant mountains.

(c) The officers allowed Tine to become a porter because she worked……..

i. as much as the boys and knew the route well
ii. more than the boys and knew the route well
iii. more than the boys but did not know the routes
iv. lesser than the boys and knew the route well

(d) Towards the end of the expedition, Tine and Cherring were left with………

i. a few walkie-talkies
ii. some blankets
iii. some medicines
iv. a packet of noodles

Question 3: Where did Tine hear the ‘Whooshoo’ sound? Where was the place located?

Answer: Tine heard the ‘Whooshoo’ sound from the distant Mishmi Hills. The Mishmi Hills are located in Arunachal Pradesh.

Tine and The Faraway Mountain Important Questions & Answers

Question 4: What did Tine and Sony love to do?

Answer: Tine and her younger sister Sony loved eating apples, oranges and berries from the forest. They used to spend long days lying under the sun.

Question 5: Why did Tine and her family move to Roing? After how many years did Tine complete her studies?

Answer: Tine and her family moved to Roing because there was no school in Echali where Tine was living. After ten years Tine completed her studies.

Question 6: Who was Dr. Romeo Meitei?

Answer: Dr. Romeo Meitei was the leader of an expedition. He became Tine’s mentor and trained her.

Question 7: Why did Tine apply to be a porter? What problem did she face in becoming a porter?

Answer: Tine applied to be a porter so that she could be close to the mountains. But, women were not allowed to be porters.

Question 8: Which rule did Tine break? What was the effect?

Answer: Tine worked as a porter for an army expedition where women were not allowed, so she disguised herself as a boy and began working. She was scolded for breaking the rules.

Question 9: When did climbing Mt. Everest become Tine’s dream?

Answer: Climbing Mount Everest became Tine’s dream when she saw ‘The Race for Everest’, a film about the first climb of Mount Everest.

Question 10: What happened when Tine and Cherring reached their final camp?

Answer: When Tine and Cherring reached their final camp, the wind blew their tent and supplies away. They took shelter in another tent and all they had was a packet of noodles.

So, these were Tine and The Faraway Mountain Important Questions & Answers.