A Song For Jin Wai Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Song For Jin Wai Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Master Artist, Uncomfortable Bed, Maps Poem and The Emperor’s New Clothes so, you can check these posts as well.

A Song For Jin Wai Questions & Answers

Word Galaxy

  • Beamed – have a big smile
  • Terrified – frightened
  • Nodded – moved

Question 1: Choose the correct option:

(a) What did a celebration mean to Mrs Fong?

i. wedding feast
ii. feast
iii. get-together

(b) Where did Jin-Wai study?

i. the American School
ii. the Chinatown School
iii. St. Mary’s Academy

(c) Which lines from the story show that Jin-Wai’s teacher had not expected him to be a part of the celebration?

i. We’ll have to think of something for you to do.
ii. I didn’t know you were planning to come all dressed up.
iii. Both i & ii.

(d) What did Jin-Wai know by heart?

i. the national song of America.
ii. the national anthem of India
iii. Yankee Doodle

Question 2: Why wasn’t Jin-Wai happy to receive an invitation from the American School?

Answer: Jin-Wai was not happy to receive an invitation from the American School because he did not want to go to school in the Chinese dress as he was the only Chinese student and other students would tease him.

Question 3: ‘Mrs Fong nodded her head happily.’ Why did she do do?

Answer: Mrs Fong nodded her head happily because it was the first party invitation she had received.

A Song For Jin Wai Questions & Answers

Question 4: Why did Jin-Wai give all the details to his father like a dutiful son, even though he was not interested in the celebration at school?

Answer: Jin-Wai gave all the details to his father like a dutiful son, even though he was not interested in the celebration at school because he knew that a disobedient son would make his father lose face.

Question 5: When did Jin-Wai feel consoled at the celebration?

Answer: Jin-Wai felt consoled at the celebration when he saw Five Scottish boys who were wearing skirts.

Question 6: What did Jin-Wai recite in Chinese? What did it mean?

Answer: Jin-Wai recited The Five Principles of Filial Duty by Confucius. It means that one should always obey one’s parents and do exactly as they say, even though it may not always seem to be the best thing.

Question 7: Describe Jin-Wai’s fear and uneasiness in the story. Which quality helped him all along to overcome his reservations?

Answer: Jin-Wai feared that the American students would tease him. He was terrified however, the quality of being obedient helped him all along to overcome his reservations.

Question 8: What was the ‘social triumph’ for Fongs and why?

Answer: Getting an invitation from the school was the ‘social triumph’ for Fongs because in the American culture, people invite few guests in the functions.

Question 9: What was the idea of ‘one big happy family’ that Jin-Wai’s teacher talked about?

Answer: In America, people from different countries live happily. Though they are from different countries but now they belong to America only. So, America became ‘one big happy family’.

A Song For Jin Wai Questions & Answers

Question 10: Why didn’t Jin-Wai like the idea of wearing his national dress for the celebration at school?

Answer: Jin-Wai did not like the idea of wearing his national dress for the celebration at school because he was the only Chinese student in the school and American students used to tease him.

Question 11: Why did Jin-Wai’s little brother not feel ill at ease like his brother?

Answer: Jin-Wai’s little brother did not feel ill at ease like his brother because he was only four years old and American students did not tease him.

Question 12: Why did Jin-Wai feel that he had just been himself during the celebration?

Answer: Jin-Wai felt that he had just been himself during the celebration because he did not make any effort to win a prize. He followed the Five Principles of Filial Duty and recited that only.

Question 13: Why did Jin-Wai not feel like an outsider at the end of the celebration even in his national costume?

Answer: Jin-Wai did not feel like an outsider at the end of the celebration even in his national costume because he had overcome his fears.

Question 14: Read the line and answer the questions:

“No honourable mother. A celebration but we don’t eat.”

(a) Who said these words?

Answer: Jin-Wai said these words.

(b) What is the celebration all about?

Answer: The celebration is all about unifying America in a single unit.

(c)

A Song For Jin Wai Questions & Answers

Answer: These words tell that Jin-Wai respects his mother a lot.

(d) What does the mother say to this?

Answer: The mother said that the idea of celebration was very nice.

So, these were A Song For Jin Wai Questions & Answers.