Village Administration Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Village Administration Questions & Answers.

In my previous post, I have shared The Government and Its Formation and Deciphering the Stereotypical Society so, you can check these posts as well.

Village Administration Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks.

(a) Gram Panchayat is an executive organ of Gram Sabha.
(b) The Panchayat System again came into effect from April 1993.
(c) Each block covers the areas of several Panchayats.
(d) The term of the Gram Panchayat is five years.
(e) A Panchayat Samiti is the government at the block level.
(f) A Panchayat Samiti has a term of five years.

Question 2: Match the columns:

Column AColumn B
i. Ward Membera. Janpad Panchayat
ii. Panchayat Samitib. Panchayat President
iii. Sarpanchc. Panch
Answer: i-c, ii-a, iii-b

Question 3: Name the following:

(a) It can fine a person but cannot punish anyone in any other way.

Answer: Nyaya Panchayat

(b) He is responsible for calling the meetings of the Gram Sabha.

Answer: Secretary

(c) Any person who is 18 years old and has a right to vote can be a member of it.

Answer: Gramsabha

(d) Assembly of five wise and respected elders chosen and accepted by the village community.

Answer: Panchayat

(e) It is the government at the block level.

Answer: Panchayat Samiti

(f) It is the government at the district level.

Answer: Zilaparishad

Village Administration Questions & Answers

Question 4: What does the word Panchayat means?

Answer: Panchayat means assembly (yat) of five (panch) wise and respected elders chosen and accepted by the village community.

Question 5: What do the members of Panchayat look after?

Answer: The Panchayat refers to a council of elected members who look after the social, economic and cultural needs of a village.

Question 6: Define Panchayati Raj.

Answer: ‘Panchayat’ means an assembly (yat) of five (panch) wise and respected elders chosen and accepted by the village community. Panchayati Raj is the system of self-governance at the local level.

Question 7: Why is Panchayati Raj a three tier system?

Answer: Panchayati Raj is a three-tier system because it works at three different levels i.e Village Panchayats at the village level, the Panchayat Samiti at the block level and the Zila Parishad at the district level.

Question 8: State the importance of Panchayati Raj.

Answer: Panchayati Raj upholds democratic principles of our country. People living in rural areas are made aware of political, social and technological issues. It empowers the women as the Constitution has made it obligatory to have 33% reservation of panchayat posts for women. Women have begun to take charge of their official responsibilities in panchayats. People in rural areas feel responsible to participate in the country’s administration.

Question 9: What is Gram Sabha?

Answer: Gram Sabha is an assembly of all adults who live in the area covered by a Panchayat.

Village Administration Questions & Answers

Question 10: Who is eligible to become a member of the Gram Sabha?

Answer: Any person who is 18 years old or above and has the right to vote is a member of Gram Sabha.

Question 11: What is the Secretary responsible for?

Answer: The Secretary is responsible for calling the meetings of the Gram Sabha and the Gram Panchayat and keeps a record of the proceedings.

Question 12: Differentiate between Gram Sabha and Gram Panchayat.

Answer:

Gram SabhaGram Panchayat
i. It consists of all the adult members of the village or a cluster of villages constituting Gram Sabha.i. It is a small body whose members are elected by the members of Gram Sabha.
ii. It is a prominent body and is not subject to dissolution.ii. The term of office of Gram Panchayat is for five years.
iii. It monitors and evaluates the activities of Gram Panchayat.iii. It is an executive organ of Gram Sabha.

Question 13: List the functions of Gram Panchayat.

Answer: The functions of Gram Panchayat are:

  • Construction and maintenance of water resources, roads, drainage, school buildings and other common property resources.
  • Levying and collecting local taxes.
  • It executes government schemes that are related to generating employment in the village.

Question 14: What do you mean by Nyaya Panchayat?

Answer: Nyaya Panchayat is based on the traditional methods for the villagers to get prompt and economical justice.

Village Administration Questions & Answers

Question 15: List the functions of Panchayat Samiti.

Answer: The functions of Panchayat Samiti are:

  • Panchayat Samiti executes designs and programmes for which specific funds are allocated by the State government or Central government.
  • The Panchayat Samiti promotes and coordinates different development programmes of its areas such as the provision of drinking water in the villages, improvement and renovation of rural roads and structuring regulations for the markets.
  • The Panchayat Samiti also gives encouragement to cottage industries such as handlooms, handicrafts, traditional art and artisans.
  • The Panchayat Samiti looks after the welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes and other backward classes as well as endorses the self-employment schemes in the rural areas.

Question 16: How does Safeguarding Human Rights affect your life.

Answer:

  • I am free to adopt any religion.
  • I can speak my mind.
  • I have a right to educate myself.
  • There is no discrimination on the basis of my gender, race, religion or disability.

Question 17: Give a solution:

(a) Neha is going to have a baby, which civic responsibility should she fulfill after the birth of her child?

Answer: She should get her son’s birth certificate as registration of birth and fulfill her first civic responsibility.

(b) The walls of the village hospital are leaking, what should be done immediately.

Answer: The head of the hospital should report it to the panchayat who have the responsibility of the village development.

So, these were Village Administration Questions & Answers.