What Are Things Made Of Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share What Are Things Made Of Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Eating Habits of Animals and Plant World so, you can check these posts as well.

What Are Things Made Of Questions & Answers

Question 1: From where do we get materials for making different things?

Answer: We get materials for making different things from nature.

Question 2: How is paper made?

Answer: The wood of pine and bamboo tree is very soft. It is turned into a watery paste. This paste is rolled into sheets to make paper.

Question 3: What are the things we get from Plants? Also give examples of materials made from those things.

Answer: The things that we get from plants are:
(i) Timber – We get wood or timber from trees to make furniture.
(ii) Rubber – The liquid from rubber tree is used to make things like tyres and erasers.
(iii) Paper – Wood of pine and bamboo tree is used to make paper.
(iv) Fibres – We get it from cotton, jute and flax plants to make clothes, rope and bags.

What Are Things Made Of Questions & Answers

Question 4: What are the materials we get from Earth? Also give examples of things made from those things.

Answer: The materials that we get from Earth are:
(i) Sand – We get glass from sand which is used to make bulb, mirror etc.
(ii) Clay – Clayey soil is used to make pots, tiles and bricks.
(iii) Metals – Metals are used to make vessels, machines, wires, bodies of cars, buses, trains etc. Silver and gold are metals used to make jewellery.
(iv) Petroleum – We get it from deep inside the Earth.
(a) We get diesel & petrol from Petroleum to run vehicles.
(b) We also get kerosene, wax, vaseline and plastics from Petroleum.

Question 5: What are the things we get from animals? Also give examples of materials made from those things.

Answer: Things that we get from animals are:
(i) Leather – It is used to make bags, belts, purse etc.
(ii) Wool – It is used to make woolen clothes like sweaters, caps etc.

Question 6: Write one useful and one harmful property of plastics.

Answer:
Useful property of Plastics:
Plastics do not rot like plant or animal material. Hence, they are long lasting.

Harmful property of Plastics:
Since plastics do not rot, when we throw them, they stay in soil and pollute it.

What Are Things Made Of Questions & Answers

Question 7: Give examples of things made up of plastics.

Answer: Things made up of plastics are toys, bags, nylon clothes, ropes, TV cabinets, parts of car etc.

Question 8: Match the columns:

Column AColumn B
a. Pressure cookeri. Glass
b. Tyresii. Silk
c. Booksiii. Metal
d. TV Screensiv. Paper
e. Sareesv. Rubber
Answer: a-iii, b-v, c-iv, d-i, e-ii

Question 9: Write True or False:

(a) We get wood from plants – True
(b) Rubber is soft and stretchable – True
(c) We get coke from crude oil – False
(d) We get minerals from animals – False

So, these were What Are Things Made Of Questions & Answers.