Rocks and Soil Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Rocks and Soil Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of What Are Things Made Of and Eating Habits of Animals so, you can check these posts as well.

Rocks and Soil Questions & Answers

Question 1: What are rocks made up of?

Answer: Rocks are made up of tiny grains called minerals.

Question 2: What is humus? How is it useful?

Answer: Rotted plants and animals is called Humus. It is useful because it is good for healthy growth of plants.

Question 3: Name two things that soil contains.

Answer: Soil contains air and water.

Question 4: How is soil formed?

Answer: Huge rocks break down due to action of sunlight, wind, water and changes in weather. Over many years, they break into very small pieces. Dead plants and animals rot and get mixed with rock pieces to form soil.

Question 5: Why is soil of different places is of different colour?

Answer: Soils of different places are of different colours because they are made from different kinds of rocks.

Rocks and Soil Questions & Answers

Question 6: Describe the following types of soil:

(a)  Sandy Soil

Answer:
(i) It is made up of large particles with lot of air spaces.
(ii) It is rough and loose.
(iii) Water passes easily through it.
(iv) Very few plants like Bajra grow well in this soil.

(b) Clayey Soil

Answer:
(i) It is made up of tiny soil-particles without air spaces.
(ii) It is smooth to touch.
(iii) Water cannot pass through it, so it holds lot of water and becomes sticky.
(iv) Very few plants like Rice grow well in this soil.

(c) Loamy Soil

Answer:
(i) It is mixture of both sand and clay particles and has air spaces.
(ii) It is coarse to touch.
(iii) It has humus in it so it can hold water as well.
(iv) Most plants grow well in this soil.

Question 7: Write the uses of soil.

Answer: Uses of soil are:
(i) Plants grow in soil. They absorb water and minerals from the soil.
(ii) Soil is home to many animals like earthworms, rabbits, ants, snails etc.
(iii) Soil is used to make many things such as pots, glass, cement, bricks and build mud houses.

Question 8: Why cannot most plants grow well in:

(a) Clayey Soil

(i) As clayey soil is made up of tiny particles that holds a lot of water which makes it sticky.
(ii) In sticky soil, plant’s roots cannot breathe therefore, the plants rot and die.

(b) Sandy soil

(i) As sandy soil is made up of large particles that cannot hold much water so, the soil becomes dry very fast.
(ii) In dry soil, plants do not get enough water to absorb, therefore the plants die.

Rocks and Soil Questions & Answers

Question 9: Which soil is best suited for healthy growth of plants and why?

Answer: Loamy soil is best suited for the growth of plants because of the presence of humus in it.

Question 10: What should be added to soil to make it fertile and suitable for the growth of plants?

Answer: Manure and fertilizers should be added to soil to make it rich and fertile.

Question 11: Answer the following in one word:

(a) The softest rock – Chalk
(b) An animal that lives in soil – Earthworm
(c) The hardest rock – Diamond
(d) One precious stone – Ruby

Question 12: Write True or False:

(a) Humus is made from rotted plants and animal parts – True
(b) All rocks are very hard – False
(c) Different rocks produce different kinds of soil – True

Question 13: Match the columns:

Column AColumn B
a. Rotted plant & animal partsi. Loam
b. Small grains on rockii. Humus
c. Precious stoneiii. Minerals
d. Best soil for growing plantsiv. Sapphire
Answer: a-ii, b-iii, c-iv, d-i.

So, these were Rocks and Soil Questions & Answers.