Where Love Is God Is Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Where Love Is God Is Questions & Answers.

The story is written by Leo Tolstoy and is about Martin who is a simple and honest shoemaker. He lost his wife and all his children and overcome by immense grief, starts doubting God and expresses a desire to die. He meets a pilgrim and after that his life changes completely. Below are given its questions and answers. I have also shared the questions and answers of The Flying Sikh, The Lady With The Lamp, The Luncheon and The Last Leaf so, make sure to check these posts as well.

Where Love Is God Is Questions & Answers

Question 1: Why did Martin stop going to church?

Answer 1: Martin lost many of his children in infancy and his wife too died leaving him only with a son who was three years old. However, when that boy reached an age where he could help Martin, he died too. Overcome by immense grief, martin prayed that he too might die, blaming God for having taking his son and hence, he stopped going to church.

Question 2: What kind of a person was Martin?

Answer 2: Martin Avdeiteh was a cobbler. He had lived so long in a place that he recognized people by their boots. He was a hard worker, used good material, did not charge too much and could be relied on.

Must Read: Ozymandias Stanza-Wise Summary

Must Read: Questions & Answers Of The Emergence Of Zoo

Question 3: What advice did Martin get from an old pilgrim?

Answer 3: The old man told him that he had no right to wish for his death. He should live for God as God gives life to us and wants us to live for him. The way will be shown by Christ.

Question 4: What changed Martin’s life?

Answer 4: Martin’s life changed when he bought himself the New Testament. He read it every night and the more he read, the more clearly he understood how to live for God.

Question 5: Who did Martin meet on that day? How did he treat them?

Answer 5: Martin met an old man, a poor young woman with a small baby, a woman who was selling apples and a young boy who was hungry. He helped all of them and was very kind towards them.

Question 6: Why did Martin look out into the street more than he worked one morning?

Answer 6: The previous night when Martin was reading the New Testament, he heard a voice saying “Martin, Martin! Look out into the street tomorrow, for I shall come.” The next morning he looked at the street more than he worked because he was expecting Christ to come.

Must Read: The Inchcape Rock – Stanza-Wise Summary

Must Read: Questions & Answers Of Heaven Lake

Where Love Is God Is Questions & Answers

Question 7: Why did Martin invite the woman with the baby inside his house?

Answer 7: The woman was carrying her baby. She was shabbily and sparsely dressed. On a very cold windy day, she did not have anything to wrap her baby around and the baby was crying, probably because of hunger. Seeing their plight, Martin invited them inside.

Question 8: How did Martin convince the apple-woman to pardon the boy?

Answer 8: He told her that God’s way is more kind. God would not want the boy to be whipped. If the boy should be whipped for stealing the apple, then our sins are far greater.

Question 9: Why Martin’s soul did grow glad?

Answer 9: The soul grew glad, when he realized that the people who he had helped the day before were all messengers of God. He realized that all the good deeds that he did the day before were in fact done for God.

Must Read: A Grain as Big as a Hen’s Egg Questions & Answers

Question 10: What was Stepanitch doing outside Martin’s window? Why did he keep his spade against the wall?

Answer 10: Stepanitch was clearing away the snow in front of Martin’s window. He kept his spade against the wall as he did not have enough strength to clear the snow.

Question 11: How did Martin put into practice the bible verse ‘I was hungry, and ye gave me to eat: I was thirsty, and ye gave me drink: I was a stranger, and ye took me in’?

Answer 11: One night after reading the New Testament, he heard, “Martin, Martin! Look out into the street tomorrow, I shall come.” The next day as he was looking at the street, he saw an old soldier leaning against the wall because he had no strength to clear the snow. So, Martin called him in and served him tea. Then, he saw a woman with worn out summer clothes struggling to cover her baby. He called her in and asked her to warm herself near the stove. He also offered her some food, some money and his old coat. When an old apple-woman caught a boy who stole an apple from her basket, he asked her to forgive him. In this way, Martin put into practice the bible verse ‘I was hungry, and ye gave me to eat: I was thirsty, and ye gave me drink: I was a stranger, and ye took me in.’

Must Read: The Brook Stanza-Wise Summary

Must Read: Songs Of Innocence – Introduction Stanza-Wise Summary

Question 12: Explain the line: ‘In as much as ye did it unto one of these my brethren even these least, ye did it unto me.

Answer 12: The given line means that whatever good work we do for the poor or the needy, we do it for God. For God teaches us that where love is present, He is present there.

So, these were the questions & answers of Where Love Is God Is.