Written in March Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Written in March Questions & Answers.

This poem is written by William Wordsworth. In my previous posts, I have shared the questions and answers of About Dreamland, Bowling For Nature and Words of Wonder so, you can check these posts as well.

Written in March Questions & Answers

Word Galaxy

  • Twitter – sound of birds
  • Glitter – shine
  • Crowing – a rooster’s cry
  • Whooping – shouting in excitement and joy
  • Retreated – withdrew
  • Anon – soon
  • Prevailing – existing

Question 1: Describe the first three things that the poet witnesses on a spring day?

Answer: The three things the poet witnessed are the crowing cock, the flowing stream and twittering birds. The oldest, the youngest and the strongest are working in the fields.

Question 2: Who are at work?

Answer: The oldest, the youngest are at work with the strongest.

Question 3: Why do the cattle never raise their heads?

Answer: The cattle never raise their heads because they are busy grazing.

Question 4: Explain the phrase ‘forty feeding like one’.

Answer: The phrase ‘forty feeding like one’ means since the cattle are all doing the same, the same thing they seem to be like one and hence unable to be distinguished.

Question 5: What is meant by saying that the green field sleeps?

Answer: The green field sleeps means the cold winter season. The fields are green with fresh grass and they seem to bask or enjoy the bright sunshine of the spring.

Question 6: Why does the ploughboy say ‘anon’?

Answer: ‘Anon’ means soon. The ploughboy is excited that the snow will be over soon.

Question 7: Why does the poet say that the snow ‘doth fare ill’?

Answer: The poet talks about the snow retreating and becoming isolated on the hill top. He says that, now since there is hardly any snow that which is now on the hill top looks very ill.

Question 8: Explain the phrase ‘blue sky prevailing’?

Answer: The phrase’ blue sky prevailing’ means the skies are blue and clear with small clouds moving smoothly.

Question 9: Describe the scene in the first stanza?

Answer: In the first stanza, the day begins with the sound of the cock indicating the rise of a new day. The birds chirp around, the lake glitters as the sun moves over the green fields.

Question 10: What does the poet compare snow with? What does it mean?

Answer: The poet compared snow with defeated army which allow spring to take over.

Question 11: What does life in fountain mean?

Answer: The poet personifies and uses elements to describe how nature changes and come to life when season changes. It means a life of joy.

Question 12: What is the mood of the poem?

Answer: The poem has a mixed mood of sadness and joy.

Question 13: Why the poem is called March?

Answer: The poem describes nature as seen in the month of March, so it is called March. It is spring time.

Question 14: Write True or False:

(a) There is no water in the stream – False
(b) The cattle are grazing – True
(c) There is water in the fountain – True
(d) It is raining in the poem – False
(e) The sun is shining bright in the poem – False
(f) The fields are yellow – False
(g) It is snowing in the poem – False

Question 15: Choose the correct option:

(a) The poet is watching the scene from a place______

i. near a stream
ii. near a field
iii. near a lake
iv. on the top of a hill

(b) In the first five lines of the poem, the poet is speaking to

i. a group of people
ii. himself
iii. two friends
iv. a companion

(c) The ploughboy is making loud cries

i. to call out to other workers
ii. to give signals to the ploughman
iii. just to shout with joy
iv. to talk to the horses

Question 16: Give one example of simile and personification from the poem.

Answer:
Simile:
Like an army defeated
The snow hath retreated.

Personification

The green field sleeps in the sun.

So, these were Written in March Questions & Answers.