The Leprechaun Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Leprechaun Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Written in March, About Dreamland and Bowling For Nature so, you can check these posts as well.

The Leprechaun Questions & Answers

Word Galaxy

  • Nook – corner
  • Weeny – tiny
  • Cruiskeen – a little jar
  • Nigh – near

Question 1: Where did the poet find the leprechaun?

Answer: The poet found the leprechaun in shady nook.

Question 2: How has the poet described the leprechaun?

Answer: The poet described the leprechaun that he wore a scarlet coat and a green cap. He had a twinkle in his eye and he looked mischievous. He was hammering on a tiny shoe and was singing.

Question 3: What is the leprechaun’s profession?

Answer: The leprechaun is a shoe maker.

Question 4: Why was the poet thinking about a purse of gold?

Answer: According to folklore, leprechauns are supposed to hide gold and if they are caught, they are said to grant three wishes in exchange for their freedom. Since the poet thought he had caught a leprechaun he was imagining that he would get a purse of gold.

Question 5: How did the leprechaun distract the poet?

Answer: The leprechaun distracted the poet by telling him that there was a lady beside him who had his purse of gold. The moment the poet turned to look, the leprechaun disappeared.

Question 6: Read these lines and answer the questions:

There was mischief in his merry face.

(a) Who is the ‘his’ in this line?

Answer: ‘His’ refers to the leprechaun.

(b) Why was there mischief in his face?

Answer: There was mischief on the leprechaun’s face because he already had a plan as to how he would trick the poet.

(c) What was his plan?

Answer: The leprechaun’s plan was to distract the poet and escape.

Question 7: Both the leprechaun and the poet seem to be laughing throughout the poem. What is making them laugh?

Answer: The poet is laughing at the thought that he has caught the leprechaun. The leprechaun is laughing because he has a plan up his sleeve and knows that he can escape from being caught.

Question 8: Read these lines and answer the questions:

Oh! I laughed to think he was caught at last.

(a) Who spoke these lines?

Answer: The poet spoke these lines.

(b) Who was the speaker trying to catch?

Answer: The speaker was trying to catch the leprechaun.

(c) Why did the speaker think that he had succeeded in his plan?

Answer: The poet thought that he had caught the leprechaun because he was able to talk to the leprechaun and ask him for the purse of gold.

So, these were The Leprechaun Questions & Answers.