Coming Home to Delhi Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Coming Home to Delhi Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Can Animals Reason and The Narayanpur Incident so, you can check these posts as well.

Coming Home to Delhi Questions & Answers

Word Galaxy

  • Heart invariably skipped a beat – heart seemed to stop for a moment because of a sudden emotion
  • Millennium – a thousand years
  • Reputed taste – well-known liking for the good things of life
  • Held court – spoke like a king to his officers
  • Well-tended – well looked after
  • Jostling – pushing aside people in a crowd in order to get past them
  • Haze – smoke in the air

Question 1: Is this text mainly about how the author found Delhi when she ‘came home’ to it or about what Delhi was like before she left it? Where does she actually talk about how Delhi is now? Look through the different paragraphs until you find the one in which she does so.

Answer: This text is about the author’s view of Delhi as she had experienced it, in her childhood and also when she ‘came home’. In the last paragraph, she talks about how Delhi retains some of the old traditions even now.

Question 2: What do the children enjoy most during the train journey?

Answer: As the train approached the Yamuna, the children were given coins to throw into the river. They were told that when the coins hit the water, the children would get blessings. The children enjoyed sitting at the window and throwing coins into the water.

Question 3: Let us divide the text according to what the author talks about. Complete the following:

(a) Returning by train from the hill station to Delhi.

Answer: paras 1 and 2

(b) Delhi’s glory in the past thousand years.

Answer: para 3

(c) A description of the author’s family home and family.

Answer: para 4 and beginning of para 5

(d) A family picnic to Qutab Minar.

Answer: para 5, 6 and 7

(e) How much of the past is still left?

Answer: para 8

Question 4: How does the author describe the sight of the city as the train enters it?

Answer: The author describes the view of the city as a miniature painting, while the sun shines on the domes and minarets.

Coming Home to Delhi Questions & Answers

Question 5: How many members of the family lived in Grandfather’s house? How can you tell? How many of them were children?

Answer: There were no less than thirty people in the grandfather’s family. The author says that she could not imagine a family being smaller than thirty members. About a dozen of them were children.

Question 6: How did the author, when she was a school girl, get her lunch? Which words tell you?

Answer: The author as a young girl carried her lunch in a tiffin carrier filled with chapatis, vegetables and a piece of mango pickle. “Chapatis are cooked over hot fires, buttered and stacked with the vegetables and a piece of mango pickle in a tiffin carrier to be carried by many people on their way to schools and offices, just as I did on my way to school in Delhi.”

Question 7: The author focuses on two things about Delhi’s past. One is political power – forest, wealth and fame. What is the other? Were Delhi’s rulers thinking about their own home, just as the author is now doing? What things did they miss most?

Answer: The author talks about the food in Delhi and the food that the Moghul rulers preferred. We also learn about the history of Delhi’s cuisine. Yes, Delhi’s rulers were thinking about their home just as the author is looking back on hers’. They missed the climate and the food the most.

Question 8: What had made the family master ‘the art of getting thirty people into two cars? What was the art?

Answer: The author’s family was very large and they must have had to use their cars several times to go out. They would have mastered the art while doing it so many times. The first layer in the car consisted of short ladies and teenagers. On their laps went the second layer consisting of ten to twelve-year-olds. The third layer consisted of children below the age of ten. The tall men sat in the front seat. On their laps sat the ten to twelve-year-olds holding baskets and pots.

So, these were Coming Home to Delhi Questions & Answers.

Leave a comment