Gandikota The Grand Canyon of India Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Gandikota The Grand Canyon of India Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Journey Through The Hills and Valleys, Give Me Strength and My Painted House My Friendly Chicken and Me so, make sure to check these posts as well.

Gandikota The Grand Canyon of India Questions & Answers

Word Galaxy

  • Architecture – any particular style of building design
  • Astounding – surprisingly impressive
  • Allure – extremely attractive
  • Adorned – made more beautiful
  • Serene – calm and peaceful
  • Appealing – attractive
  • Quirky – unusual
  • Gushing – flow out of something in a rapid and plentiful stream

Question 1: Write true or false:

(a) Gorges are formed because of rock erosion over a long period of time – True
(b) A five-mile perimeter wall around Gandikota fort is constructed to protect it – True
(c) Gandikota, the Grand Canyon of India, is only one such a place in the world – False
(d) Gandikota is an example of artificial architecture – False
(e) Gandikota can only be reached by road – False

Question 2: What do you mean by Gandikota?

Answer: The word ‘Gandi’ means ‘Canyon’ and ‘Kota’ means ‘Fort. The village nearby this area is known as Gandikota.

Question 3: What does Gandikota come to be known as?

Answer: Gandikota has come to be known as the Hidden Grand Canton of India.

Question 4: What does Gandikota resemble with?

Answer: Gandikota resembles the Grand Canyon, Arizona, US.

Question 5: What do you mean by Gorge?

Answer: A gorge is a narrow valley between hills or mountains, with steep rocky walls and a stream running through it. A gorge is formed because of erosion of rock over a long period of time.

Question 6: Gandikota was the seat of power for which ruler?

Answer: Gandikota was the seat of power for many ancient dynasties, ever since its discovery by Kakatiya Raja, a subordinate of the then Chalukya ruler.

Question 7: What is the impressive history about the Gandikota fort?

Answer: The Gandikota fort has an impressive history as it was once the undefeatable stronghold of its time. It was built in such a manner that the Gandikota gorge provides it a natural defence on the north and west sides.

Question 8: What is the right time to visit Gandikota? Why?

Answer: The right time to visit Gandikota is between September and February as the weather during this time is comparatively pleasant. Summers are too hot and there will be significantly low water levels so, the canyon seems less appealing.

Question 9: What is quite exciting about this fort?

Answer: It is very exciting to walk along the fort’s wall and spend a few moments by the serene river. Moreover, one can peep into history through the walls of the fort which narrates the tale of various civilizations that existed thousands of years ago.

Question 10: What are the various attractions and things to do in Gandikota?

Answer: The various attractions and things to do in Gandikota are kayaking, rock climbing, trekking, watching stars at night and rappelling. The granary and prison are the special attractions here.

Question 11: Which is India’s largest and the longest natural cave system?

Answer: Belum Caves is India’s largest and the longest natural cave system.

So, these were Gandikota The Grand Canyon of India Questions & Answers.