Gek Plays A Joke Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Gek Plays A Joke Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Naga Dragon’s Lair, Oliver Goes To London and A Crow In The House so, you can check these posts as well.

Gek Plays A Joke Questions & Answers

Question 1: Why did Mother and Chuk have to go out?

Answer: Mother and Chuk had to go out to fetch water and gather twigs to start the stove in the morning.

Question 2: What had they eaten recently? What food did they have left?

Answer: They had eaten porridge recently. The food was left with them were some bread and flour with which mother had made some biscuits.

Question 3: Why did it take them so long to return home?

Answer: It took them so long to return because their sleigh with the pail of water had overturned which made them go back to the spring. When they were halfway home, they discovered that chuck had left his mitten in the forest. So, they had to go the forest again.

Question 4: Where did they look for Gek?

Answer: They looked for Gek under the pile of sheepskins, on the bunk and under the stove. Later, the mother went out to look around the house and even on the road.

Question 5: Why did Chuk scream?

Answer: Chuk screamed because he heard the gunshots and thought that the wolves which had eaten Gek were now attacking mother.

Gek Plays A Joke Questions & Answers

Question 6: Read and answer the questions:

‘I’ve lost my boy’.

(a) Who said these words and to whom? Where were they at the time?

Answer: The mother said these words to the watchman. They were in the room.

(b) Who was the ‘boy’?

Answer: Gek was the boy.

(c) Why did the speaker say these words?

Answer: The speaker is Gek’s mother who went out to fetch water and when she returned home, she could not find Gek there. So, she said these words.

Question 7: What objects did the watchman ask the dog to sniff?

Answer: The watchman asked the dog to sniff Gek’s hood and galoshes.

Question 8: What was the dog’s reaction?

Answer: The dog sniffed the things and lifted his clever eyes to his master’s face. He wagged his tail and remained where he was. Then, he went off in the opposite direction and stopped near a wooden trunk. He scratched the lid with his paw and barked turning to his master. This was the dog’s reaction.

Question 9: Read and answer the questions:

‘Go fearless, find him!’

(a) Who is the speaker in these lines?

Answer: The watchman is the speaker in these lines.

(b) Who was Fearless? Who was he supposed to find?

Answer: Fearless is the watchman’s dog. He was supposed to find Gek.

(c) What did Fearless do in response?

Answer: In response, Fearless wagged his tail and remained where he was. Then, he went off in the opposite direction and stood near a wooden trunk. He scratched the lid with his paw and gave three loud lazy barks.

Question 10: What was Gek’s plan? Why did it fail?

Answer: Gek decided to play a practical joke on Chuk and his mother. He planned to hide in the trunk till they got back and began searching for him. He would then scare them by howling inside the trunk. Gek’s plan failed because Chuk and mother had taken a long time to return and Gek had fallen asleep.

Question 11: Why did the mother load the gun and fire three shots?

Answer: The mother went on the road to find Gek and to rescue him. There were no men on the road so, she loaded the gun and fired three shots to get some help.

Question 12: Why did the mother keep kissing and crying after Gek was found?

Answer: The mother searched for Gek everywhere but could not find him. She thought Gek was lost. She was terribly sad and started crying but when Gek was found, she was very happy. That is why she started kissing him and could not control her tears.

Question 13: Do you think Gek was wrong to hide in the trunk? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, Gek was wrong to hide in the trunk as it was a not a safe place to hide because Gek could have got locked from outside.

So, these were Gek Plays A Joke Questions & Answers.