The Naga Dragon’s Lair Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Naga Dragon’s Lair Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Oliver Goes To London, A Crow In The House and Rainmaking so, you can check these posts as well.

The Naga Dragon’s Lair Questions & Answers

Question 1: How did the old woman and her son make their living?

Answer: The old woman and her son used to make their living by growing tea.

Question 2: Discuss the nature of Maung Thu Ka Ta.

Answer: Maung Thu Ka Ta was a kind-hearted young man who believed in helping everyone.

Question 3: Why were the people of Palaung plunged in grief?

Answer: The people of Palaung were plunged in grief because the Queen of Palaung was carried away by a huge dragon.

Question 4: What decree was issued by the king?

Answer: The decree issued by the king was whoever rescued the queen and brought her safe would be made the crown prince of the land.

Question 5: What did Maung Thu Ka Ta’s mother give him and why?

Answer: Maung Thu Ka Ta’s mother gave him a sword with magical power. On the handle of the sword was carved head of Naga dragon. She gave it to him as it could kill all the snakes and Naga dragons and would keep Maung safe.

Question 6: Why did Maung Thu Ka Ta ask for a basket and a rope?

Answer: Maung Thu Ka Ta asked for a basket and a rope so that he could sit in the basket and ask the soldiers to lower him into the opening in the ground through which the dragon had taken the queen.

Question 7: What happened when the Naga dragon returned to his lair?

Answer: When the Naga dragon returned to his lair, he found that the queen had disappeared and he hissed in anger. He saw Maung and attacked him but Maung was ready with the sword. After fight with the dragon, Maung managed to kill him.

Question 8: Why did the king of dragons decide not to kill Maung Thu Ka Ta?

Answer: The king of the dragons decided not to kill Maung as he was an honest man. He looked after his mother and was brave enough to save the queen.

Question 9: Read and answer the questions:

‘I am a poor man’.

(a) Who said these words to whom?

Answer: Maung said these words to the queen.

(b) Where was the speaker at that moment?

Answer: The speaker was in the dragon’s lair at the moment.

(c) Why had the speaker gone there?

Answer: The speaker had gone there to rescue the queen from the dragon.

Question 10: Why was the queen sad after been rescued?

Answer: The queen was sad after being rescued because the man who had saved her from the Naga dragon could not be found.

Question 11: How did the king of Palaung plan to find the man who saved the queen?

Answer: The king of Palaung decided to hold a festival at the palace for seven days and invite all the young men of the kingdom. Then, the queen would find the man by matching the piece of cloth she had of his trousers.

Question 12: Read and answer the questions:

‘Today we have found him’.

(a) Who said these words to whom?

Answer: The queen said these words to the entire court.

(b) Who does the word ‘him’ refer to?

Answer: The word ‘him’ refer to Maung Thu Ka Ta, the man who had saved the queen.

(c) Why was the speaker happy to found him?

Answer: The speaker was happy to found him because she wanted the man who rescued her to be rewarded.

So, these were The Naga Dragon’s Lair Questions & Answers.