Hansel and Gretel Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Hansel and Gretel Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Tease, The World Of Walt Disney and Little White Lily so, you can check these posts as well.

Hansel and Gretel Questions & Answers

Word Galaxy

  • Ill-treated – treated in a cruel manner
  • Trail – path
  • Crumbled – broken into smaller pieces
  • Grab – hold something suddenly
  • Enormous – very large
  • Impatient – not able to stay calm
  • Sparkling – shining
  • Overjoyed – very happy
  • Treasure – wealth
  • Slammed – forcefully shut

Question 1: What was the woodcutter so worried about?

Answer: The woodcutter was worried about feeding his family.

Question 2: What was the stepmother’s suggestion to her husband?

Answer: The stepmother suggested her husband to leave the children in the forest as they could not feed them.

Question 3: Read and answer the questions:

“Take these children into the forest and leave them there.”

(a) Who are ‘these children’ mentioned here?

Answer: Hansel and Gretel are the children mentioned here.

(b) Who said these words and to whom?

Answer: The stepmother said these words to her husband.

(c) Why did the speaker say so?

Answer: The speaker said so because she was their stepmother and did not love them and also there was scarcity of food in the family.

Question 4: What did Hansel do when their father took them to the forest? Why did he do so?

Answer: Hansel dropped bread crumbs on the way when their father took them to the forest. He did so to easily find the way to return home.

Question 5: What happened to the trail of bread crumbs?

Answer: The trail of bread crumbs was eaten up by the birds.

Hansel and Gretel Questions & Answers

Question 6: Read and answer the questions:

“This will help us find the way back home.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Hansel said these words to himself.

(b) What will help the speaker find the way back home?

Answer: The trail of bread crumbs would help the speaker find the way back home.

(c) Were they able to get back home?

Answer: No, they were not able to get back home.

Question 7: What did Hansel and Gretel see in the forest?

Answer: They saw a house made up of sweets and cakes.

Question 8: How were the children treated by the old witch?

Answer: The children were ill-treated by the old witch. She kept Hansel in a cage as she planned to eat him and forced Gretel into household work.

Question 9: Why did the witch want to feel Hansel’s finger?

Answer: The witch wanted to feel Hansel’s finger to make sure that he had grown fat and was ready to be eaten.

Question 10: How did Gretel get rid of the old witch?

Answer: Gretel pushed the old witch into the oven to get rid of her.

Question 11: Read and answer the questions:

“l am going to eat you anyway.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The old witch said these words to Hansel.

(b) Why did the speaker want to eat the listener anyway?

Answer: The speaker wanted so because she was an evil witch and loved to eat human flesh.

Question 12: Hansel was a very intelligent and resourceful boy. Do you agree? Explain.

Answer: Yes, Hansel was a very intelligent and resourceful boy because he had all the possible ideas to get rid of the problems. He didn’t lose his hope in his difficult time.

Question 13: Do you think the woodcutter did the right thing to leave Hansel and Gretel in the forest? Discuss.

Answer: No, I don’t think the woodcutter did the right thing to leave his children in the forest because it was absolutely unkind and cruel of a father to have abandoned his little children in the forest.

So, these were Hansel and Gretel Questions & Answers.