How Far is The River Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share How Far is The River Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Lochinvar, The Diary of a Space Traveller and Flames in the Forest so, you can check these posts as well.

How Far is The River Questions & Answers

Question 1: Choose the INCORRECT option:

(a) It is easy to be in touch with the natural world if

i. we live in an industrialised city.
ii. we live near the forest.
iii. we live in the hills.
iv. we live near the sea.

(b) As a boy, the author was extremely adventurous as he

i. tried to develop new perspectives.
ii. liked to have rare encounters with leopards.
iii. developed a better understanding of the natural world.
iv. believed that travelling for adventure is safe.

(c) The boy was unable to see or reach the river because

i. a thickly forested mountain hid the river.
ii. the river was small, but with currents and waterfalls.
iii. he was small.
iv. a high mountain stood between his house and the river.

(d) The little boy was barefoot because

i. it saved him the trouble of removing his shoes.
ii. he enjoyed the feel of warm stones under his feet.
iii. he could not afford shoes.
iv. he enjoyed the feel of cool grass under his soles.

(e) He had heard so much about the river. He finally took the chance of visiting it because

i. he knew he could find fruit on the way.
ii. he knew it was a rare chance as his parents would be out the whole day visiting friends.
iii. he knew the river would dry up in the summer time.
iv. he had enough bread to eat on the way.

(f) The path round the big mountain was frequently used by

i. the mule-drivers.
ii. the villagers on the other side of the mountain.
iii. the woodcutters and the shepherds.
iv. the villagers and the milkmen.

Question 2: According to the author, why is it important to walk close to nature?

Answer: According to the author, it is important to walk close to nature to have a better understanding of life. It is because we first emerged from the natural world and to which we still belong.

Question 3: What prevented the boy from seeing the river?

Answer: The thickly forested mountain prevented the boy from seeing the river.

Question 4: Why did the boy have a desire to know the river personally?
Or
What did the boy hear about the river from the villagers?

Answer: The boy had never seen the river with his own eyes. He had only heard from the villagers of it, of the fish in its waters, of its rocks and currents and waterfalls so, he wanted to explore the river personally.

Question 5: Why did the boy like to walk barefooted?

Answer: The boy liked to walk barefooted because he used to feel free with his bare feet. He also liked the feel of warm stones and cool grass. Moreover, it also saved him the trouble of taking the shoes off.

How Far is The River Questions & Answers

Question 6: How did the boy get a chance to see the river?

Answer: The boy got a chance to see the river because his parents had gone to visit their friends for the entire day and if he came back before dark, they wouldn’t know where he had been.

Question 7: Did the woodcutter encourage the boy to go to the river?

Answer: No, the woodcutter did not encourage the boy to go to the river.

Question 8: What three things did the wood cutter remind the boy of? What was the intention behind his reminders?

Answer: The three things that the wood cutter reminded the boy of were:

i. The distance of seven miles that the boy had to cover to reach the river.
ii. It would take three hours to cover that distance.
iii. It would be dark by the time the boy would come back.
iv. He also warned the boy that the road was not easy.

Question 9: Describe the appearance of the woodcutter.

Answer: The woodcutter was a short, powerful man with a creased and weathered face and muscles that stood out in hard lumps.

Question 10: Why was the boy sure that he had covered half the way?

Answer: The woodcutter told the boy that it would take him two hours to reach the river. Now, he had walked for over an hour so, he was sure that he had covered half the way.

Question 11: Describe the girl whose hands spoke a language of their own.

Answer: The girl had a scythe with which she had been cutting grass. There were rings in her nose and ears and her arms were covered with heavy bangles. Her bangles made music when she moved her wrists as though her hands spoke a language of their own.

Question 12: What were the problems that the young adventurer faced?

Answer: The problems that the young adventurer faced were:

i. He felt hungry and thirsty during the travel.
ii. His feet were scorched by the hot stones as he was bare feet.

How Far is The River Questions & Answers

Question 13: What made the last part of boy’s journey easy?

Answer: The village boy made the last part of boy’s journey easy. They both sat on the hillside and ate bread in silence. They walked together and talked. The boy forgot the pain in his feet, the heat of the sun and the distance he had covered and the distance he had yet to cover.

Question 14: Why did the boy feel discouraged?

Answer: The boy missed the village boy and there was no one else in sight. His home was hidden from view by the side of the mountain and there was no sign of the river. So, he felt discouraged.

Question 15: What reminded him of his fatigue and isolation?

Answer: The boy thought that if someone had been with him, he would not have faltered. But alone, he was conscious of his fatigue and isolation.

Question 16: Why did the boy find the silence impressive but frightening?

Answer: The boy found the silence impressive but frightening because as a nature-lover, the silence impressed him. However, the thought that he was alone filled his heart with fear.

Question 17: ‘The boy slipped and stumbled, but still he ran.’ Why?

Answer: The boy reached his goal after two hours of the adventurous trip. When he saw the river, his heart leapt up and, in the excitement, to touch the river, he ran.

So, these were How Far is The River Questions & Answers.