How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Television, A Poison Tree, Hearts And Hands and The Old Man at the Bridge so, you can check these posts as well.

How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) The grandmother could relate to the central character of the story ‘Kashi Yatre’ as

i. both had a strong desire to visit Kashi
ii. both were old and uneducated
iii. both were determined to learn to read
iv. both had granddaughters who read to them

(b) Why did the women at the temple discuss the latest episode of ‘Kashi Yatre’?

i. women have a habit of discussing serials
ii. to pass their time.
iii. They could relate with the protagonist of the serial.
iv. The writer, Triveni was very popular

(c) The granddaughter found her grandmother in tears on her return as

i. She was sad she could not visit Kashi.
ii. The grandmother had been unable to read the story ‘Kashi Yatre’ on her own.
iii. The grandmother wanted to accompany her granddaughter.
iv. The grandmother had felt lonely.

(d) Why did the grandmother touch her granddaughter’s feet?

i. It was a custom in their family.
ii. She had read the story of ‘Kashi Yatre’ to her.
iii. Girls should be respected.
iv. As a mark of respect to her teacher.

Question 2: What were the two reasons that made Triveni a popular writer?

Answer: Triveni was a popular writer as her style of writing was easy to read and convincing too. Her stories also dealt with the problems in the lives of ordinary people and were always very interesting.

Question 3: Why did the grandmother depend on her granddaughter to know the story?

Answer: The grandmother depended on her granddaughter to know the story for two reasons. The first one was that she was illiterate and couldn’t read. The second one was that she was too embarrassed to ask anyone else.

Question 4: What was the story in Karmaveera? Why did the grandmother identify with the story?

Answer: The story in Karmaveera was of an old lady and her ardent desire to go to Kashi or Varanasi. There was also a young orphan girl who fell in love but there was no money for the wedding. In the end, the old lady gave away all her savings to the girl and did not go to Kashi. The grandmother identified herself with the novel’s central character because she too also had the same desire to go to Kashi as the old lady.

How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers

Question 5: In those days, a wedding was a great event. Why did the narrator feel so?

Answer: The narrator felt that a wedding was a great event in those days because as a child she hardly got any chance to travel outside the village. She felt so because she could eat, play endlessly with her friends and enjoy the freedom while all the elders in the family were busy in the wedding.

Question 6: Why could the grandmother not pursue her education?

Answer: The grandmother could not pursue her education as she lost her mother at a young age. Her father was a busy man and got married again. Hence there was no one to guide her. Moreover, people in those days did not consider education essential for girls.

Question 7: Why did the grandmother feel dependent and helpless?

Answer: The grandmother felt dependent and helpless as she could not read the weekly magazine on her own in the narrator’s absence. She was eager to know the next part of the story. She also rubbed her hands over the pages and wished if she could understand what was written.

Question 8: Read and answer the questions:
“I looked at her face. It was unhappy and her eyes were filled with tears.”

(a) Who is referred to as ‘her’ in the above lines?

Answer: The narrator’s grandmother is referred to as ‘her’ in the above lines.

(b) Why was she unhappy?

Answer: The narrator’s grandmother was unhappy because she was not able to read the weekly magazine on her own in the narrator’s absence.

How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers

Question 9: Pick out two sentences which state that the grandmother was desperate to know what happened in the story.

Answer:
I waited eagerly to return.
I even thought of going to the village and asking you to read for me.

Question 10: Read and answer the questions:
“I even thought of going to the village and asking you to read for me. I could have asked somebody in this village but I was too embarrassed to do so”.

(a) Who is the speaker of these lines?

Answer: The narrator’s grandmother is the speaker of these lines.

(b) Where did the speaker think of going?

Answer: The narrator thought of going to the village where her granddaughter had gone to attend a wedding.

(c) Why was the speaker embarrassed?

Answer: The speaker was embarrassed to ask the villagers to read the weekly magazine to her as she could not read.

Question 11: Could the grandmother succeed in accomplishing her desire to read? How?

Answer: Yes, the grandmother succeeded in accomplishing her desire to read. She wanted to be independent so, she set a deadline for herself and with determination, she learnt Kannada alphabet when she was 62 years old.

So, these were How I Taught My Grandmother To Read Questions & Answers.