I Have A Dream Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share I Have A Dream Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Life Of A Gymnast, The Frog and The Nightingale and Palm Tree so, you can check these posts as well.

I Have A Dream Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) Martin Luther King Jr. said that Negro was

i. suffering due to segregation and discrimination
ii. always treated justly
iii. becoming prosperous day by day
iv. happy to lead a life of oppression

(b) The promissory note ensured that every American

i. was made rich and happy
ii. was wealthy beyond imagination
iii. got the rights of life, liberty and the pursuit of happiness
iv. was free to do whatever he/she desired, good or bad

(c) Martin Luther King Jr. had a dream that one day his children

i. would rule over the white
ii. would rule America
iii. would have special rights in America
iv. would live in a nation where they would be judge on the basis of their character not the colour of their skin.

Question 2: Where was this famous speech given?

Answer: The famous speech was given at the Lincoln Memorial, Washington on 28th August, 1963.

Question 3: What does the speaker mean by ‘make real the promises of democracy’?

Answer: By ‘make real the promises of democracy’, Martin Luther King means that it was time that the promises that the United States of America has made to people as a democratic state, to treat all equally without discrimination, should be put to practice

Question 4: What is referred to as ‘a great beacon light of hope’?

Answer: The Emancipation Proclamation is referred to as ‘a great beacon light of hope’.

Question 5: What does the speaker mean by the ‘threshold which leads into the palace of justice’?

Answer: By the ‘threshold which leads into the palace of justice’ Martin means that the black Americans are standing just outside the palace of justice where they are still denied entry. The justice that they are seeking is the end of racism in America.

Question 6: What does the speaker urge to the gathered crowd?

Answer: The speaker urges the gathered crowd to watch their own actions and emotions and not respond violently to the violence that has been done to them. He says this because he believes that only love can do away with hate and violence. He believes in meeting physical force with the force of soul.

I Have A Dream Questions & Answers

Question 7: Why does the speaker want to make the promises of democracy real?

Answer: He wants to make the promises of democracy real because at the time this speech was made, the black Americans were facing a lot of discrimination. There had been cases of violence against them and violation of their rights all over America.

Question 8: Why did the speaker feel that America had defaulted on the promissory note?

Answer: The promissory note was the Emancipation Proclamation which gave a promise of the rights of life, liberty and citizenship. Dr. King said that America had defaulted on it because the people and the government had not given what had been assured to the citizens of colour in America. They had not given freedom or justice.

Question 9: What is described as ‘a dark and desolate valley of segregation’ and ‘as bright and sunlit’?

Answer: The atmosphere of discrimination and hatred against the African Americans is described as a dark and desolate valley of segregation. While, the way towards creating an egalitarian and just society is described as bright and sunlit.

Question 10: Why was Emancipation Proclamation expected to be significant to the Negro? Had the condition changed 100 years later?

Answer: Emancipation Proclamation was expected to be significant because it promised the Negro’s freedom from slavery and injustice. Conditions had not changed even after a hundred years.

Question 11: What was the significance of the promissory note with respect to the speech?

Answer: The significance of the promissory note was that all men would be guaranteed the inalienable rights of life, liberty and pursuit of happiness. He elaborates the failure of the people and government of America to give freedom and justice to the coloured citizens by expanding the metaphor, using phrases like ‘a bad check’, ‘insufficient funds’, ‘the bank of justice is bankrupt’, ‘vaults of opportunity’, ‘cash this check’ upon the rules of freedom and the security of justice.

Question 12: What was the dream of Martin Luther King Jr? Explain briefly.

Answer: Martin Luther King Jr’s dream was to be a true part of the America which believed that all men are created equal. They would be judged on the basis of their character and not on their skin colour. The dream was of freedom in its true sense.

Question 13: Why did the speaker state that they should not be ‘guilty of wrongful deeds’? Do you think it was the right kind of guidance for the people?

Answer: Martin Luther King Jr gave very correct guidance to the people when he said that they should not be ‘guilty of wrongful deeds’ while struggling to gain their rightful place in the society. Their goal is good and worthy. The means of achieving it should be equally good and worthy and not spoiled by wrongful things like abuse, violence, etc. Yes, it was the right kind of guidance for the people.

Question 14: What does Martin dream for his children’s future?

Answer: For his children’s future, Martin dreams that his children will have a future where they will not be judged on the basis of the colour of their skin but by the content of their characters.

Question 15: What does Martin Luther King hope?

Answer: King hopes that one day every valley will be exalted and every hill will be made low, meaning that one day there will be true equality amongst the people of America. He hopes that all crooked and rough places will be made straight and plain. The dream he returns to the South with is the dream of a nation based on the concepts of equality and love.

So, these were I Have A Dream Questions & Answers.