I Knew A Man By Sight Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share I Knew A Man By Sight Questions & Answers.

This poem is written by Henry David Thoreau. In my previous posts, I have shared the questions and answers of God Is A Chef and The Measure Of My Powers so, you can check these posts as well.

I Knew A Man By Sight Questions & Answers

Word Galaxy

  • Wight – a person
  • Blameless – unoffending
  • Sight – appearance  
  • Converse – a conversation
  • Bosom friend – a very close friend
  • Foe – enemy
  • Instinctively – naturally
  • Methinks – an old word meaning ‘I think’
  • Simultaneously – at the same time
  • Distant – far

Question 1: How did the speaker know the man?

Answer: The speaker had seen the man pass by his door every day for a year or more and then know him by sight.

Question 2: Which word suggests that the man was surprised when the speaker bowed to him?

Answer: The word ‘starting’ suggests that the man was surprised when the speaker bowed to him.

Question 3: Which line in the poem tells us that the speaker and the man stared at each other?

Answer: The line ‘And volumes stared at him, and he at me’ tells us that the speaker and the man stared at each other.

Question 4: When did the speaker and the man begin to converse? Pick lines from the poem which tell us that they had a lot to say to each other.

Answer: The speaker and the man begin to converse when they met in a foreign land and the speaker held the man’s hand. The following lines tell us that they had a lot to say to each other ‘And had a social chat, About this thing and that, As I had known him well a thousand years’.

Question 5: What impression of the speaker do you form from your reading of the poem.

Answer: The speaker is hesitant to make an acquaintance at first.

Question 6: Do you think that the speaker and the man had anything in common?

Answer: The speaker and the man had both borne hardships.

Question 7: Read and answer the questions:

Yet converse none had with him.

(a) Who is ‘him’ in the line above?

Answer: ‘Him’ refers to the man.

(b) Where did the two meet next?

Answer: The two met in a lane about three miles away from the speaker’s home.

(c) Which line tells us that the speaker just happened to be in that place?

Answer: The line ‘Where I had chanced to roam’ tells us that the just happened to be in that place.

Question 8: Read and answer the questions:

And as, methinks, ….

(a) What are the speaker’s thoughts?

Answer: The speaker thinks that all people that have lived on the Earth are connected to one another and are destined to know each other.

(b) How did this thought come upon him?

Answer: This thought came to the speaker when he realized that from being a perfect stranger, the man had become his bosom friend.

(c) Use ‘methinks’ in a sentence of your own.

Answer: Though she thinks it is not likely to rain today, methinks it is.

So, these were I Knew A Man By Sight Questions & Answers.