The First Men On The Moon Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The First Men On The Moon Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Frank’s Adventure in Toyland, The Wolves of Cernogratz and Uncomfortable Bed so, you can check these posts as well.

The First Men On The Moon Questions & Answers

Question 1: Who were the first persons to walk on the moon?

Answer: The first persons to walk on the moon were astronauts Neil Armstrong and Edwin Aldrin.

Question 2: The first crisis the lunar explorers faced came just short of moon fall.
This introductory sentence of the passage tells us that the article is going to describe the problem the astronaut face_______

Answer: just before they landed on the moon.

Question 3: In the face of his mounting pressure the two astronauts____

Answer: made the eagle upright to look at the landing site.

Question 4: Where was the Lunar module about to land?

Answer: The Lunar module was about to land in unfamiliar territory, headed straight for a football field sized crater filled with boulders which were the size of Volkswagens.

Question 5: Describe how the Eagle landed?

Answer: The Lunar module landed with just 20 seconds of its flying time left. Armstrong accelerated it beyond the crater, drifting it to the right. Finally, when it landed, he announced it by saying, “Contact.”

Question 6: Read and answer the questions”

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”

(a) Who said these words?

Answer: These words were said by Neil Armstrong.

(b) Why was it a giant leap?

Answer: It was a giant leap for mankind because no one had set foot on the moon before Armstrong and Aldrin. In fact, the authors also tell us that Armstrong and Aldrin had practiced for emergencies but not for landing on-ground because no one had believed that it could happen.

(c) What would this small step lead to?

Answer: This small step would lead to people believing that space missions could be successful, that it was possible to explore worlds beyond our own and open up research on future space exploration projects.

The First Men On The Moon Questions & Answers

Question 7: Pick the sentences from the story that show that the problem they faced during landing was an unprecedented or a unique one.

Answer: The sentences from the story that show that the problem they faced during landing was an unprecedented or a unique one are:
‘Any second it could give up the ghost under the mounting pressure and nothing the two astronauts could do would save the mission.’
‘Emergencies were nothing new to Commander Neil Armstrong but he and his co-pilot Buzz Aldrin hadn’t even practiced for this one on the ground – no one believes it could happen.’

Question 8: Describe the moon landing in your own words.

Answer: The moon landing required years and months of preparation and research. Just before moon fall, there was an emergency situation as the Lunar Module’s vital guidance computer sounded an alarm. However, the astronauts responded promptly and Armstrong and Aldrin proceeded for their first manned landing on the moon’s surface while Michael Collins stayed in orbit around the moon. Racing against the computer, they slowed the Eagle down and pitched it upright to give them the first glimpse of their landing site. However, this was a wrong one, being a huge crater the size of a football field that would have dashed their efforts. Armstrong quickly accelerated the Eagle beyond the crater to a safer spot and finally the vessel landed on the surface of the moon.

Question 9: Would you agree that finding one’s way out of a difficult situation may be dangerous? Discuss with reference to the landing of the Apollo 11 Lunar Module on the surface of the moon.

Answer: Yes, I agree that finding one’s way out of a difficult situation can be dangerous. Especially in the case of the landing of the Apollo 11 Lunar Module we can see this as it landed with just 20 seconds of flying time left. In case, Armstrong had not been able to reach the landing ground in time, the vessel would have crashed and the lives of the astronauts would have been lost. It required great presence of mind and calmness to respond to the situation the way Armstrong did, to ensure that he was able to navigate themselves out of such a tricky situation.

Question 10: Neil Armstrong and Buzz Aldrin were the two astronauts chosen to land on the moon. Their colleague Michael Collins stayed on the orbit while they landed on the moon and carries out their experiments there. Would you say his role was less important of glorious than that of his colleagues?

Answer: No, I don’t think that Michael Collins’ role was less important because he had to remain in orbit. It was an important function which needed to be carried out, hence his presence was necessary. Although Aldrin and Armstrong have been mentioned more in media for their contributions but, it was a team effort.

So, these were The First Men On The Moon Questions & Answers.