Let’s Walk Together Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Let’s Walk Together Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Waiting For Nothing, Living In Harmony and The Red-Headed League so, you can check these posts as well.

Let’s Walk Together Questions & Answers

Word Galaxy

  • Activists – people who campaign for a cause
  • Quest – search
  • Extremist – a person who holds extreme political or religious views
  • Suicidal – deathly
  • Cumulative – total
  • Deliberations – discussions
  • Challenge – (here) dare
  • Pessimism – belief that something wrong will happen
  • Intergenerational – over more than one generation
  • Neutrality – impartiality

Question 1: Which ancient text does Kailash Satyarthi quote from?

Answer: Kailash Satyarthi quoted from the ancient texts of wisdom, Vedas.

Question 2: What message does mantra carry?

Answer: The mantra carries a prayer, an inspiration and a resolve that has the potential to liberate humanity from all man-made crises.

Question 3: Who does he give the credit of the Nobel Prize honour to?

Answer: Kailash Satyarthi gave the credit of the Nobel Prize honour to Kaalu Kumar, Dhoom Das and Adarsh Kishore from India and Iqbal Masih from Pakistan, who made the supreme sacrifice for protecting the freedom and dignity of children.

Question 4: What did the Sudanese child-soldier ask him?

Answer: The Sudanese child-soldier asked him, what was his fault for which he was forced to kill his friends and family as a part of his first training with extremist militia.

Question 5: What according to him is the biggest crisis knocking on the doors of humanity today?

Answer: According to Kailash Satyarthi, the biggest crisis knocking on the doors of humanity today is intolerance.

Question 6: What is the one disconnect that we face today?

Answer: The one disconnect that we face today is lack of compassion, which Kailash Satyarthi mentioned in his acceptance speech.

Question 7: According to Kailash Satyarthi, what does he represent at the Nobel Prize ceremony?

Answer: At the Nobel Prize ceremony, according to Kailash Satyarthi, he was representing the sound of silence, the cry of innocence and the face of invisibility. He had gone there to share the voices and dreams of our children.

Question 8: List the aims of his life with respect to child rights.

Answer: The single aim of Kailash Satyarthi is to see that every child is free to be a child, free to grow and develop, free to eat, sleep, see daylight, free to laugh and cry, free to play, free to learn, free to go to school and above all free to dream.

Question 9: Kailash Satyarthi says, “We have utterly failed in imparting education to our children.” Explain.

Answer: An education gives meaning and objective of life and a secure future that builds a sense of global citizenship among our people. By above statement Kailash Satyarthi meant that we have deprived our children from all this by not giving them education.

Question 10: Summarize the animal story that Kailash Satyarthi narrates. What lesson does it teach us?

Answer: It’s the story about a terrible fire that broke out in a forest and all the animals including the lion was running away, however, a small bird was trying to extinguish the fire by carrying a small drop of water in its beak. On being surprisingly questioned by the lion, the bird replied that it was doing its bit. The story teaches us that no matter how big the issue is, if every person starts contributing to their individual responsibilities, there will always be a solution. Every single person can bring a change.

Question 11: What suggestion does he have for the government?

Answer: Kailash Satyarthi suggests that Governments must make child-friendly policies and invest in education and young people. They should put an end to all forms of violence against children. Slavery, trafficking, child marriages, child labour, sexual abuse and illiteracy should come to an end.

So, these were Let’s Walk Together Questions & Answers.