Lifecycle of a Butterfly Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Lifecycle of a Butterfly Questions & Answers.

This poem is written by Rehana Ali. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Sword Of The Lake, Noah’s Ark and China Silk so, you can check these posts as well.

Lifecycle of a Butterfly Questions & Answers

Word Galaxy

  • Cocoon – silky case which the larva makes
  • Tendrils – the thread-like stem of a climbing plant
  • Curvy – curly
  • Feelers – long, wiry parts on the heads of insects
  • Slender – thin and grateful
  • Wriggle – twist and turn with quick movements
  • Drape – cover
  • Blur – a shape that can’t be seen clearly
  • Springs – gives
  • Dainty – delicate
  • Poised – fixed in one place but ready to move at any moment

Question 1: What did the caterpillar eat?

Answer: The caterpillar ate tendrils, leaves and tiny buds all day.

Question 2: What happened to the caterpillar inside the cocoon?

Answer: The caterpillar turned into a butterfly inside a cocoon. Its body became curvy in shape. The caterpillar got feelers and beautiful wings.

Question 3: When did the butterfly get ready to fly?

Answer: When the butterfly’s wings became dry then, it got ready to fly.

Question 4: What did the butterfly do all day?

Answer: The butterfly sang, danced and hopped from flower to flower all day.

Question 5: How does the poet describe the butterfly?

Answer: The poet describes the butterfly as a magical creature with slender legs and feelers and beautiful wings.

Question 6: What is referred to as the butterfly’s home?

Answer: The butterfly laid her eggs on a leaf of a tree and that became her home.

Question 7: Read and answer the questions:

“And when she was quite filled up.”

(a) Who does ‘she’ refer to?

Answer: Here ‘she’ refers to the caterpillar.

(b) What does the phrase ‘filled up’ mean?

Answer: The phrase ‘filled up’ means the caterpillar had enough to eat and she did not feel hungry.

(c) What did she do when she was filled up?

Answer: When she was filled up, she wove a cosy cocoon and slid into it and finally went to sleep.

Question 8: Read and answer the questions:

“For her to wriggle from the wrap.”

(a) What does the ‘wrap’ refer to?

Answer: Here ‘wrap’ refers to the cocoon where the caterpillar goes to sleep.

(b) What happened inside the wrap?

Answer: The caterpillar changed into a butterfly inside the wrap.

(c) What is she ready to do now?

Answer: She is ready to fly away into the sky.

Question 9: What do you understand by the statement, ‘Life springs its own surprises’?

Answer: It means that life is full of twists and turns. We can not predict our future because life always gives us different opportunities and choices.

Question 10: Do you think the transformation of the caterpillar into a butterfly is a miracle? Why?

Answer: Yes, the transformation of the caterpillar into a butterfly is one of the wonders of nature. No one knows what exactly happens inside the cocoon hence, we may call it a miracle.

So, these were Lifecycle of a Butterfly Questions & Answers.