Malala Yousafzai Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Malala Yousafzai Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Invictus, To The Memory Of A Lion and The Way Through The Woods so, you can check these posts as well.

Malala Yousafzai Questions & Answers

Question 1: What is ‘precious award’?

Answer: The precious award in Malala’s speech refers to the Nobel Peace Prize that she received.

Question 2: Why does Malala thank her teachers for?

Answer: Malala thanked her teachers for inspiring her to believe in herself and to be brave.

Question 3: Why did Malala’s grandfather change her name slightly?

Answer: The word Malala means ‘grief stricken’, ‘sad’, but in order to lend some happiness to it, Malala’s grandfather changed her name slightly and called her Malala – ‘the happiest girl in the world’.

Question 4: What are the different ways in which Malala is described?

Answer: Some people call her the girl who fought for her rights and some call her a Nobel Laureate. However, her brothers still call her the annoying bossy sister.

Question 5: What does Malala say about Kailash Satyarthi?

Answer: Malala says that she is honoured to share the prize with Kailash Satyarthi. She expresses her admiration for Kailash Satyarthi as she congratulates him for working for children’s rights for nearly three decades.

Question 6: Malala says that the award is not just for her. Who else is it for?

Answer: The award is for those forgotten children who want education. It is for those frightened children who want peace and for those voiceless children who want change.

Question 7: What was the decision that Malala made?

Answer: Malala thought that it is better to speak up than to be killed. Thus, she decided to speak up for the right to education that every child should enjoy.

Malala Yousafzai Questions & Answers

Question 8: How does Malala describe those who survived the terrorist?

Answer: Malala says that though the terrorists tried to attack her and her friends, they did not succeed in destroying their hopes and dreams.

Question 9: Read and answer the questions:

Malala Yousafzai Questions & Answers

(a) Is Malala patriotic?

Answer: Yes, Malala is patriotic. She says that she is proud to receive the Nobel Peace Prize as the first Pakistani to receive the award.

(b) Does she have a sense of humour? How do you know?

Answer: She has a sense of humour because while speaking about receiving the prize she also says that she is the first recipient of the Nobel Peace Prize who still fights with her younger brother.

Question 10: How did the situation in Swat change?

Answer: Swat, which was a place of tourism and beauty, changed into a place of terrorism. More than 400 schools were destroyed, people were killed. Education went from being a right to being a crime. Girls were stopped from going to school.

Question 11: Read and answer the questions:
……we had a thirst for education because our future was right there in that classroom.

(a) What does Malala mean by ‘thirst for education’?

Answer: By ‘thirst for education’, Malala refers to the desire for knowledge shared by her and her friends.

(b) What does this tell you about the girls in Malala’s school?

Answer: The girls in Malala’s school are eager and enthusiastic about leering new things. They are dedicated to learning. They want to make their parents proud by excelling in their studies.

Question 12: What was the decision that Malala made?

Answer: Malala decided to speak up. The terrorists tried to stop Malala and her friends on their school bus in 2012, but neither their ideas nor their bullets could win.

Question 13: Why did Malala call herself stubborn?

Answer: Malala called herself stubborn because when Taliban were destroying schools and stopped girls from attending schools, she decided to fight against this. She almost lost her life as an activist but rose again and did not want to give up until every child got quality education and women had equal rights and peace in every corner of the world.

So, these were Malala Yousafzai Questions & Answers.