Meeting GG Grandpa Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Meeting GG Grandpa Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Little Benjamin, Tenali Meets Babur and The Land of Counterpane so, you can check these posts as well.

Meeting GG Grandpa Questions & Answers

Question 1: What did GG stand for? What was his real name?

Answer: GG stands for great great grandfather. His real name was Jyotindra Mohan Chattopadhyay.

Question 2: How is GG’s photograph described in the story?  

Answer: In the photograph, the GG is sitting on a high backed chair wearing a dhoti, kurta, and a shawl across one shoulder. He also had a long droopy moustache.

Question 3: How do we know that the narrator’s family was once rich?

Answer: In one instance, Durba says that their family was rich because they have luxurious furniture and pendulum clocks and grand carpets. When the GG was alive he would ride in horse ridden carriages and ordered books from London.

Question 4: What was the condition of the house now?

Answer: The house was now dusty, the pendulum clocks stopped working and the carpets were full of holes.

Meeting GG Grandpa Questions & Answers

Question 5: What do the narrator and her brother think of their GG Grandpa at the beginning of the story?

Answer: They think that GG is a boring man who wrote boring books such as dictionaries.

Question 6: Choose the correct option:

(a) What did GG’s wife do?

i. She was an author.
ii. She taught in a college.
iii. She was a homemaker.
iv. She was a doctor.

(b) Which era did they travel to?

i. medieval
ii. prehistoric
iii. pre-independence
iv. Mughal

(c) In GG’s opinion, what was a remarkable futuristic invention?

i. computers
ii. time machine
iii. dictionaries
iv. cars

(d) Which freedom movement did they witness?

i. Dandi March
ii. Satyagraha March
iii. Revolt of 1857
iv. Civil Disobedience

Question 7: How did GG make the narrator realise that dictionaries were not boring?

Answer: GG spoke about the exciting words that appear in the dictionary which brought pictures or certain fond memories of something. This made the narrator realise that the dictionaries were not boring.

Question 8: What was GG’s opinion on women?

Answer: GG thought that the girls were tough and were brave in all kind of things.

Question 9: What did the narrator witness while travelling back in time?

Answer: The narrator witnessed the Satyagraha March while travelling back in time.

So, these were Meeting GG Grandpa Questions & Answers.