Mina’s Letter Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Mina’s Letter Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared Cousin Helen’s Visit Summary & Questions & Answers so, you can check this post as well.

Mina’s Letter Questions & Answers

Question 1: Choose the correct answer:

(a) The new girl came from………

i. Delhi
ii. Kolkata
iii. Mumbai
iv. Bengaluru

(b) Mina lived in………..

i. Bengaluru
ii. Hyderabad
iii. Mumbai
iv. Delhi

(c) Mina’s letter to her grandfather was about…………

i. her friend Gauri
ii. her grandmother’s visit
iii. how she made a new friend
iv. a new movie that she watched

(d) Mina’s friendly gesture showed that she was……..

i. shy
ii. lonely
iii. kind-hearted
iv. rude

(e) When Manu and Asim whispered and laughed, the new girl must have felt…..

i. proud
ii. pretty
iii. uncomfortable
iv. amused

Question 2: Why had the new girl moved to Bengaluru?

Answer: The new girl had moved to Bengaluru because her mother had to work there.

Question 3: Why did the new girl look sad and lonely?

Answer: The new girl looked sad and lonely because she was new in Bengaluru and did not have any friends. Two of Mina’s classmates, Manu and Asim had also laughed at her.

Mina’s Letter Questions & Answers

Question 4: What did Gauri think of the new girl?

Answer: Gauri thought that the new girl was proud and thought highly of herself.

Question 5: Why do you think the new girl looked away when Manu and Asim were whispering to each other?

Answer: The new girl must have guessed that Manu and Asim were whispering to each other about her. She did not have any friends and must have felt uncomfortable and looked away.

Question 6: Why was Mina glad that she had spoken to the new girl?

Answer: Mina was glad that she had spoken to the new girl because she was not what Gauri thought her to be. She was a really nice person and was also called Mina, short for Amina.

Question 7: Why did the two girls decide to call themselves The Mina Duo?

Answer: Both the girls were called Mina. They were interested in the same things and had become good friends. They planned to do various things and decided to call themselves the ‘Mina Duo’.

Question 8: Was Mina a warm and friendly person? Give reasons for your answer.

Answer: Mina was a warm, friendly and kind-hearted person. She noticed that when the new girl joined her class, nobody spoke to her. Manu and Asim laughed at her and Gauri found her proud and stuck-up. Mina, on the other hand, found her sad and lonely and felt sorry for her. She went up to her to say ‘hello’ and made friends with her.

Mina’s Letter Questions & Answers

Question 9: What were Nanu and Nani making for Mina?

Answer: Nanu and Nani were busy making different kinds of snacks for Mina.

Question 10: Why was Mina’s grandfather proud of her?

Answer: Mina’s grandfather was proud of her because she had been warm and friendly towards the new girl. It must have been difficult for the new girl at a new place and Mina had made her feel welcome.

Question 11: Fill in the blanks:

(a) Gauri thought the new girl looked proud and stuck-up.
(b) The new girl had a new bag.
(c) Mina thought the new girl looked sad and lonely.
(d) Manu and Asim whispered to each other and laughed.

So, these were Mina’s Letter Questions & Answers.