My Brother My Brother Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share My Brother My Brother Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Question Of Mangoes, The Mice That Ate Iron and The Story of Sadako Sasaki so, you can check these posts as well.

My Brother My Brother Questions & Answers

Word Galaxy

  • Rags – pieces of old and torn clothes
  • Beaters – people who beat drums to frighten wild animals
  • Wring – to twist and squeeze
  • Perhaps – possibly
  • Jostle – a rough push
  • Get through – to be successful in something
  • Sight – a thing that one sees
  • Blazed – shone brightly
  • Tusker – an elephant
  • Shaggy – with long and untidy hair
  • Sequel – a high, long sound or cry

Question 1: Choose the correct option:

(a) How did Sher Singh take his brother to Kalaghat?

i. He carried him on his back.
ii. He asked his friend to carry him.
iii. He made him walk with him.
iv. He carried him in his lap.

(b) Why did Sher Singh glance around uneasily on his way to the hospital?

i. He was lost.
ii. He saw bear tracks.
iii. He saw tiger tracks.
iv. He saw elephant tracks.

(c) Why did Sher Singh breathe a prayer of thanks?

i. They had reached the hospital.
ii. The bear had run away.
iii. The elephants had run away.
iv. The tiger had run away.

Question 2: How old was Sher Singh?

Answer: Sher Singh was twelve years old.

Question 3: What was his brother suffering from? What did his mother suggest?

Answer: His brother was suffering from a pain in the stomach. His mother suggested that he must be carried to the hospital at Kalaghat.

Question 4: What did Sher Singh’s father do for the expedition?

Answer: Sher Singh’s father worked as a drum beater for the expedition.

My Brother My Brother Questions & Answers

Question 5: What happened when Sher Singh saw the elephants? Describe the incident.

Answer: Sher Singh saw the elephants below him on the river-bed. The great old tusker was playing his trunk to and fro to feel the breeze. The trunk came round towards the boys. Sher Singh chilled with fright. Suddenly, the tusker hurried on angrily up the river-bed and all the herd went with him.

Question 6: Why was the second river flooded?

Answer: The second river was flooded because a big head of snow must have melted.

Question 7: How did Sher Singh cross the second river?

Answer: Sher Singh gathered some grass and made a rope. He tied the rope round his brother and himself and entered the water just above the wreckage of the bridge. He kept the child’s head above water and inch by inch moved along and crossed the river.

Question 8: Why did Sher Singh tie the rope round his brother and himself?

Answer: Sher Singh tied the rope round his brother and himself so that they could remain united in the flooded river.

Question 9: Read and answer the questions:
“I will wring out rags boiling water and lay them on his stomach.”

(a) Who said these words to whom?

Answer: Sher Singh’s mother said these words to him.

(b) On whose stomach does ‘I’ want to lay the rags?

Answer: ‘I’ wants to lay the rags on the stomach of Sher Singh’s brother.

(c) Why does ‘I’ want to lay the rags on ‘his’ stomach?

Answer: ‘I’ wants to lay the rags because Sher Singh’s little brother had a pain in his stomach that was getting worse.

(d) What happens next?

Answer: As the rags did not help, Sher Singh’s mother said that the boy must be carried to the hospital at Kalaghat.

So, these were My Brother My Brother Questions & Answers.