Rip Van Winkle Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Rip Van Winkle Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Rama In Exile, The Boy and The Apple Tree and Three Men Of Gotham so, you can check these posts as well.

Rip Van Winkle Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) Rip Van Winkle was very

i. Lazy
ii. Active
iii. Clever

(b) With whom did Rip Van Winkle go up to the mountain?

i. His wife
ii. A man
iii. His dog

(c) Who was Schooner?

i. A soldier
ii. A school master
iii. A doctor

(d) For how many years did Rip Van Winkle sleep?

i. Twenty years
ii. Thirty years
iii. Twenty-one years

Question 2: Why was Rip Van Winkle asked to leave his job?

Answer: Rip Van Winkle was asked to leave his job because he slept too much.

Question 3: Whom did Rip Van Winkle meet on the mountain?

Answer: Rip Van Winkle met a funny looking man on the mountain.

Question 4: What did the men do when Rip Van Winkle placed the barrel on the ground?

Answer: When Rip Van Winkle placed the barrel on the ground, the men pulled out their mugs, dipped them into the barrel and drank something from it.

Question 5: What happened when he called out his dog after waking up?

Answer: There was no response when he called out his dog after waking up.

Question 6: Read and answer the questions:

“He went up the mountains twenty-one years back”

(a) Who said these words to whom?

Answer: Rip Van Winkle’s daughter said these words to Rip Van Winkle.

(b) Who is ‘He’?

Answer: ‘He’ refers to Rip Van Winkle.

(c) Why did ‘He’ go up the mountains?

Answer: Rip Van Winkle went up to the mountains because he was tired of his wife.

(d) Whom did ‘He’ go with?

Answer: ‘He’ went with his favorite companion, his dog.

Question 7: What happened to Van Dammel?

Answer: Van Dammel had died eighteen years ago.

Question 8: Why did Rip Van Winkle feel that the village had changed?

Answer: Rip Van Winkle felt that the village had changed because he was not able to recognize it and he was not seeing any familiar faces.

Question 9: Why was Rip Van Winkle overjoyed?

Answer: Rip Van Winkle was overjoyed because he found his daughter amongst all the strangers whom he could not recognize in the village.

Question 10: Which incident in the story tells you that Rip Van Winkle was a kind man?

Answer: Being a lazy man, it was too much for Rip Van Winkle to climb up the mountain. But he still agreed to help the man with the barrel. This shows that he was a kind man.

Question 11: Do you think being lazy is good or bad? Why? Give reasons.

Answer: Being lazy is bad because we become dull and inactive. This affects our health adversely. Moreover, we are never able to finish our chores on time if we are lazy.

Question 12: Do you think Rip Van Winkle started working hard after waking up from his long deep sleep? Give reason.

Answer: Yes, Rip Van Winkle started working hard after waking up from his long deep sleep. He was curious to know the reason behind his long beard and the other noticeable changes.

So, these were Rip Van Winkle Questions & Answers.