Robin Redbreast Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Robin Redbreast Questions & Answers.

This poem is written by William Allingham. In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Fifth Golden Ticket, Black Beauty and Pumpkin In A Jar so, you can check these posts as well.

Robin Redbreast Questions & Answers

Word Galaxy

  • Faintly – slightly
  • Thrushes – birds with a brown back and brown spots on their chest
  • Swallow – small birds with long pointed wings and a tail with two points
  • Ruddy – having a fresh, healthy, red colour
  • Scanty – too little in amount
  • Russet – a reddish-brown colour
  • Bough – a large branch of a tree
  • Pinching times – testing times
  • Plumed – decorated, covered

Question 1: Fill in the blanks with the correct words:

1. Goodbye to summer.
2. As summer is nearly done.
3. The thrushes are silent.
4. The swallows have flown away.
5. But the robin is here.
6. The trees will soon turn into ghosts.

Question 2: Why is the garden smiling?

Answer: The garden is smiling because the summer season is about to go.

Question 3: How has the speaker described the leaves?

Answer: The speaker has described the leaves as bright yellow, red and orange.

Question 4: Why would the trees turn to ghosts?

Answer: The trees would turn to ghosts as their leaves would soon fall off leaving them bare.

Question 5: Which season follows summer?

Answer: Autumn season follows summer.

Question 6: What happens during the dark dead winter?

Answer: During the dark dead winter, the trembling night-winds whistle and moan.

Question 7: Read and answer the questions:

(a) Pick out a pair of rhyming words from this stanza.

Answer: Away and gay are the rhyming words.

(b) Which three birds are mentioned in the stanza above?

Answer: Thrushes, Swallows and Robin are the three birds mentioned in the stanza above.

(c) According to the speaker, what are the three birds doing?

Answer: The thrushes are silent, the swallows have flown away while Robin is still there in a happy mood.

Question 8: Read and answer the questions:

(a) What do you understand by Redbreast?

Answer: Redbreast means that the chest of the bird is red in colour.

(b) Why does the speaker call the Robin poor?

Answer: The speaker calls Robin poor because the winter season is coming and Robin will have to face difficult time. So, the speaker feels sorry for it and calls it poor.

(c) What does ‘pinching times are near’ mean?

Answer: It means difficult times are near.

So, these were Robin Redbreast Questions & Answers.