The Adventure Of A Mason Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Adventure Of A Mason Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Playing with Gorillas and The Night I Met Einstein so, you can check these posts as well.

The Adventure Of A Mason Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) The stranger chose the mason for the job because he wanted

i. someone who could be relied upon.
ii. the best bricklayer in the city.
iii. a person who could work for very little money.

(b) The landlord chose the mason for the job because he wanted

i. the best bricklayer in the city.
ii. a person who would work for very little money.
iii. someone who could be relied upon.

(c) The stranger asked the mason to build a vault…..

i. beside the dry basin of the fountain.
ii. under the dry basin of the fountain.
iii. on the dry basin of the fountain.

(d) ‘The poor mason’s hair rose on his head at these words.’ This means that the mason

i. was quite excited and looked forward to his next task.
ii. was really frightened at what he thought he had to do.
iii. was very angry with the stranger for hiding his motives.

Question 2: What conditions did the mason lay down before agreeing to work for the stranger?

Answer: The condition that the mason laid down before agreeing to work for the stranger was that he should be paid accordingly.

Question 3: The blindfold of the mason was removed in a court. Where was the court located? What did the mason see over there?

Answer: When the bandage was removed from his eyes, he found himself in a court, dimly lighted by a single lamp. In the centre was the dry basin of an old Moorish fountain. The court was located in the interior part of the building.

Question 4: What did the stranger ask the mason to do after giving him the two pieces of gold?

Answer: The stranger asked the mason not to uncover his eyes until he hear the cathedral bell toll for the morning prayer. If he dare to uncover his eyes before that time, evil will come upon him.

Question 5: Why did landlord complain about the ‘old miser’s’ house?

Answer: The landlord complained about the ‘old miser’s’ house because the old house was decaying, which costs him more money than it is worth to keep it in repair, for nobody will live in it.

The Adventure Of A Mason Questions & Answers

Question 6: Read and answer the questions:

(a) What were these words?

Answer: These words refer to the following sentence – “Now, you must help me to bring forth the bodies that are to be buried in this vault.”

(b) Who said ‘these words’ and to whom?

Answer: The stranger said these words to the poor Mason.

(c) What did the mason do immediately after hearing these words?

Answer: Immediately after hearing these words, the poor mason’s hair rose on his head. With trembling steps he followed the stranger into a retired chamber of the mansion, expecting to see some ghastly spectacle of death but to his relief, he found a few portly jars standing in one corner of the room.

Question 7: Read and answer the questions:

(a) Who accepted the offer made by the mason?

Answer: The landlord accepted the offer made by the mason.

(b) What was the offer that the mason made?

Answer: The mason wanted to live in his house with his family without paying any rent until some better tenant present and in such period, he could repair the house.

(c) What does the mason’s offer tell you about him?

Answer: The mason’s offer tells us that he was a wise man who wanted to show his honesty to the landlord even he knew ‘mystery of the mansion’.

Question 8: Why did the stranger blindfold the mason and lead him to and from the house by different and complex routes?

Answer: The stranger blindfolded the mason and led him to and from the house by different and complex routes because he did not want him to find the way to the mansion.

Question 9: Do you think the mason lived up to the expectations of both the stranger and the landlord? Give reasons for your answer.

Answer: The mason lived up to the expectations of the stranger because he remains honest to the stranger by not revealing the secret of the vault until on his deathbed to his son.
The mason lived up to the expectations of the landlord as well because he agreed to do patchwork for less money.

Question 10: Do you think the mason was both honest and clever? Give reasons for your answer.

Answer: The mason was honest because he never revealed the secret of the vault until on his deathbed to his son and heir and he did not uncover his eyes until the cathedral bell toll, as asked by the stranger. He was clever as well as he smartly asked the landlord to let him live in his house rent-free and he will repair the house in return. He then used to take out the money as and when he required from the vault. This way, he became one of the richest men in Granada.

So, these were The Adventure Of A Mason Questions & Answers.

error: Content is protected !!