The Emperor’s New Clothes Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Emperor’s New Clothes Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Tenali Paints a Horse, The Magic of Silk, Puru The Brave and The New Blue Dress so, you can check these posts as well.

The Emperor’s New Clothes Questions & Answers

Question 1: What was the Emperor fond of?

Answer: The Emperor was fond of new clothes.

Question 2: Why was the Emperor happy?

Answer: One day, two weavers came to the Emperor’s court and said that they could make the most beautiful cloth in the world. The Emperor was fond of new clothes so, he felt very happy.

Question 3: What according to the weavers was special about their cloth?

Answer: According to the weavers, only wise men could see the cloth made by them and the fools could not.

Question 4: What was the Emperor’s thought about that cloth?

Answer: The Emperor was happy and thought that when he would wear the clothes made with this cloth, he would be able to differentiate between wise and foolish people.

The Emperor’s New Clothes Questions & Answers

Question 5: What were the conditions laid down by the weavers for starting their work?

Answer: The weavers asked for the finest silk and the purest gold thread.

Question 6: How did the weavers start their work on the looms?

Answer: The weavers pretended to workat the empty looms until late at night however, they didn’t work at all. They put the finest silk and the purest gold thread in their own bags.

Question 7: Whom did the Emperor send to see the weaver’s work and why? Could that person managed to see the cloth?

Answer: The Emperor sent his old minister to see the weaver’s work thinking that he was the wisest man in his court. However, the minister could not see anything on the looms.

Question 8: What would have happened if the old minister had told the king the truth?

Answer: If the old minister had told the king the truth, the king would have thought that the minister was not wise and he would have sacked him from his court.

The Emperor’s New Clothes Questions & Answers

Question 9: How did the weavers pretend to make the Emperor’s new clothes?

Answer: The weavers pretended to cut the cloth in the air with a huge pair of scissors. They stitched the clothes with needles without any thread in them and cried at last that the Emperor’s new clothes are ready.

Question 10: Why did everyone pretend that they could see the cloth?

Answer: Everyone pretended that they could see the cloth because they didn’t themselves to be called as fools or unwise. This is because the weavers had told in the court that only the wise men could see the cloth that they weave.

Question 11: Do you think the king was wise?

Answer: According to me, the king was not wise as he easily believed the words of the two weavers.

So, these were The Emperor’s New Clothes Questions & Answers.