The Great Indian Bustard Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Great Indian Bustard Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Let’s Walk Together, Waiting For Nothing and Living In Harmony so, you can check these posts as well.

The Great Indian Bustard Questions & Answers

Question 1: Who is Ms Paul?

Answer: Ms Paul is a wildlife researcher.

Question 2: Where does the GIB live?

Answer: The Great Indian Bustard (GIB) lives in wide open landscapes which have sparse grasses and shrubs.

Question 3: How can we say that the GIB is not the heaviest bird?

Answer: The Great Indian Bustard is the heaviest bird in India weighing about 15 kg, however, the heaviest bird in the world is Kori Bustard found in Africa which weighs over 18 kg. So, we can say that the GIB is not the heaviest bird.

Question 4: How do high tension electric wires affect the GIB?

Answer: Its due to the high-tension electric wires that are planted in the habitat of the GIB, they may simply dash into the wires and get electrocuted.

Question 5: Explain the food habits of the GIB.

Answer: The Great Indian Bustard may be termed as omnivore. Its diet varies according to the season. It feeds on grass seeds, agricultural crops like groundnuts and millets, insects like grasshoppers and beetles. It also eats rodents and lizards.

The Great Indian Bustard Questions & Answers

Question 6: Why should the mother GIB be careful?

Answer: The mother GIB generally lays one egg and incubates the egg for 25 days before the chick is hatched. She has to be very careful to keep the chick safe as the egg is always exposed to danger from predators. The male GIB does not play any role in making the nest, incubation or raising the chick, it is the mother GIB who does this alone.

Question 7: How many of these birds are still left? Where can they be found?

Answer: There are only 150 of these birds left in India. Most of them could be found in Rajasthan and Gujarat and a few in Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka and Madhya Pradesh.

Question 8: Why does Ms Paul fear that the GIB may meet the same fate as the Dodo?

Answer: The human settlements getting closer to the natural habitats of the GIB is leading to the loss of their natural habitats which is happening due the expansion of agricultural and increase in mechanised farming. Their eggs as laid on the ground are exposed to danger from predators and are often eaten by dogs. They are often hit by moving vehicles or dash into high tension wires planted in their habitat. Hunting and poaching is another reason they are considered as endangered species. Due to all these reasons Ms Paul is worried that GIB may meet the same fate as Dodo and might get extinct.

Question 9: ‘Protecting any species requires joint efforts by research institutes, scientific organisations, Government departments and NGOs.’ Explain.

Answer: Research institutes helps to understand the issues i.e. the reason behind the extinction of a particular species. Scientific organisations find out possible ways to address such issues and Government make laws and allocate funds to work on those issues. NGOs play an important role in creating awareness among people and support the conservation efforts.

Question 10: Ms Paul tells Anup, “The future and safety of wildlife and the environment lies in the hands of young people like you.” How do you think young people can help to protect wildlife?

Answer: The best gift we have got today is technology. We can connect and communicate to like-minded people at different locations. Young people today are socially well connected, they can use these social platforms to spread the word across on the conservation of species and their habitats. Young people are the future and play an important role improving the environment and the safety of wildlife. They can spread awareness on the issues threatening our environment, extinction of species in plants and animals and work along with Govt, NGOs and other elements in society for the betterment.

So, these were The Great Indian Bustard Questions & Answers.