The Magic Metal Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Magic Metal Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Noble Revenge, A Modern Miracle, The Discovery of Penicillin and The Young Akbar so, you can check these posts as well.

The Magic Metal Questions & Answers

Question 1: Answer the following questions:

(a) When and where was Marie born?

Answer: Marie was born in 1867 in Poland.

(b) What subjects did Marie choose for her thesis?

Answer: Marie chose Physics for her thesis.

(c) In which subjects did Marie obtain her master’s degree?

Answer: Mathematics and Physics

(d) From which mineral is radium extracted?

Answer: Radium is extracted from Pitch blende.

Question 2: What property of radium makes it useful to the doctor?

Answer: Radium continuously gives off particles and invisible rays of energy because of the breaking of its atoms. This is called radio-activity. This property of radio-activity makes the radium useful to the doctors because, with the help of this, they can cure several diseases.

Question 3: What is radioactivity?

Answer: Radium continuously gives off particles and invisible rays of energy because of the breaking of its atoms. This is called radio-activity.

Question 4: Why is radium called the magic metal?

Answer: Radium is called the magic metal because it has some wonderful properties such as radio-activity. Radium atoms break up continuously still the metal does not noticeably lose its weight. It has in it an inexhaustible store of energy.

Question 5: What task did Curies take up after they discovered the existence of radium?

Answer: The next task the Curies took up was to extract the radium from the Pitchblende.

Question 6: How did Pierre Curie meet his death?

Answer: Pierre Curie was crossing the street on a rainy day. He slipped and fell and was run over by a horse wagon. He was killed on the spot.

Question 7: What hardships did Marie Curie experience when she was a student at Sorbonne?

Answer: When Marie Curie was a student at Sorbonne, she had to work very hard. As she had hardly enough money for her needs, she lived in a very small room in the poorest part of Paris. She could only afford very poor meals. However, none of these hardships could discourage her.

Question 8: What honours did Marie Curie get for her scientific achievements?

Answer: Marie Curie received the Nobel Prize twice for her scientific achievements, an honour which no other man or woman has received so far.

So, these were The Magic Metal Questions & Answers.