The People Upstairs Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The People Upstairs Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Jhalkari, How Daddy Decided What He Wanted to Be and The Trojan Horse so, make sure to check these posts as well.

The People Upstairs Questions & Answers

Word Galaxy

  • Ballet – a classical form of dance usually with music
  • Bowling alley – a long, narrow area for bowling
  • Upstairs – located higher up a building
  • Abates – becomes less (noisy)
  • Ballet – dance
  • Pogo sticks – sticks on which one bounces up and down

Question 1: What do the people upstairs practise?

Answer: The people upstairs practise ballet.

Question 2: According to the poet, which two activities do the people upstairs enjoy doing?

Answer: According to the poet, the people upstairs enjoy partying throughout the week and taking showers.

Question 3: What is their bed room full of?

Answer: Their bed rooms are full of conducted tours.

Question 4: What happens when the neighbours upstairs take a shower?

Answer: The ceiling leaks when the neighbours upstairs take a shower.

Question 5: How do they get their parties to mix?

Answer: Parties mix when they are given Pogo sticks.

The People Upstairs Questions & Answers

Question 6: How do they encourage their friends to be as noisy as they are?

Answer: They encourage their guests to be as noisy as they are, by supplying them pogo sticks with which they can jump off the ground.

Question 7: How do they go to the bath room?

Answer: They go to the bath room on roller skates.

Question 8: Which line tells you that their party goes on for a long time?

Answer: They celebrate their weekend all the week. This line tells us that their party goes on for a long time.

Question 9: What kind of a person do you think the persona is?

Answer: The persona is a person who like peace and quiet. Constant loud noises bother him.

Question 10: Their living room is a bowling alley. Which figure of speech is this?

Answer: This is a metaphor.

Question 11: Do you think the neighbours upstairs are considerate?

Answer: No, according to me, the neighbours are not considerate.

The People Upstairs Questions & Answers

Question 12: Why does the poet want the people upstairs to move to another floor?

Answer: The poet wants to move the people upstairs to another floor because they are so noisy that they seem to be in a bowling alley. They play their radio loudly, have parties throughout the week and take showers as if the ceiling is going to leak. The poet says that he would have been able to love them in spite of all these, only if there were on another floor.

Question 13: Read the line and answer the questions:

Their bed room is full of conducted tours?

(a) Whose bedroom is talked about?

Answer: The bedroom of the people upstairs is talked about.

(b) Who are they taking around the house?

Answer: The guests at their parties.

Question 14: Read the line and answer the questions:

Their living room is a bowling alley.

(a) Who does the word ‘their’ refer to?

Answer: ‘Their’ refers to the people upstairs.

(b) Does this bother the persona? Why /why not?

Answer: Yes, this does bother the persona because of the loud noises that come from upstairs which disturb him.

Question 15: Read the line and answer the questions:

When they take shower, your ceilings leak.

(a) Do you think the ceiling actually leaks? What does the poet mean by this?

Answer: No, it does not leak. The poet means that they shower for a long time. The excessive use of water makes the poet imagine that the ceiling leaks.

(b) What does this tell you about them as neighbours?

Answer: They are inconsiderate, noisy and selfish neighbours.

The People Upstairs Questions & Answers

Question 16: Read the lines and answer the questions:

I might love the people upstairs more. If only they lived on another floor.

(a) Why do these lines indicate about the persona’s feelings for the people upstairs?

Answer: These lines indicate that the persona is fed up of his noisy neighbours and would prefer it if they moved.

(b) Do you think that the people living upstairs are aware of the disturbance they cause?

Answer: Perhaps, but they are not too bothered about keeping it town.

Question 17: Do you think there are enough reasons for the poet to dislike the people living upstairs?

Answer: Yes, there are enough reasons for the poet to dislike the people living upstairs. They are noisy neighbours, they regularly practice ballet or enjoy bowling in their living room. They seem to have parties all the time. Even when they go to the bathroom, it seems as if they are on roller skates.

Question 18: Choose the correct option:

(a) The people upstairs………

i. have a very big living room.
ii. are so noisy that it seems they have a bowling alley.
iii. have a bowling alley.

(b) They go to the bathroom on……..

i. pogo sticks.
ii. roller skates.
iii. skateboards.

(c) They celebrate weekends on………..

i. weekdays
ii. Sundays
iii. all the days of the week.

(d) The poet…………..

i. will love them more if they lived one floor above.
ii. loves the people upstairs
iii. does not like them at all.

So, these were The People Upstairs Questions & Answers.