The Prince of Panidihing Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Prince of Panidihing Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Casabianca, Invictus and Home They Brought Her Warrior Dead so, you can check these posts as well.

The Prince of Panidihing Questions & Answers

Question 1: Who was Khagen? How old was he?

Answer: Khagen was a brave, young man who lived in Borgaon village. He was seventeen years old.

Question 2: Why were the people of Chitolia and the neighboring villages got panicked?

Answer: The people of Chitolia and the neighboring villages were panicked because it rained heavily for the whole week and theswelling water of Brahmaputra River was continuously rising.

Question 3: When the embankment at Chitolia village was breached, what happened after that?

Answer: When the embankment at Chitolia village was breached, in a few moments, huge waves of water entered into the villages and rolled over some of the house-tops.There were cries and wails of the villagers all around. The livestock also swept away by the flood waves.

Question 4: What action was taken by Khagen and his classmates to rescue the villagers of Chitolia?

Answer: Khagen quickly grasped the seriousness of the situation and swung into action. He along with his classmates made a few rafts of banana trunks. Khagen also took his father’s boat and they all rushed to Chitolia and they rescued the people to the high grounds of school building.

The Prince of Panidihing Questions & Answers

Question 5: How was Dr. Hatibaruah and Moni Baidew rescued by Khagen and Dambaru?

Answer: Dr. Hatibaruah and Moni Baidew were stranded in their hospital quarter at Kotikori. Khagen and Dambaru steered a boat towards the dispensary and half an hour later, they reached the doctor’s house and rescued them.

Question 6: How did the boat capsize?

Answer: With six persons and the doctor’s bag, the boat was quite heavy however, it still moved on steadily. The next moment, the boat was pulled by a strong undercurrent like a magnet and it was caught in a whirlpool. The boat capsized and thrown everyone on board into the flood waters.

Question 7: How did Khagen save Moni Baidew from drowning?

Answer: When Moni Baidew was carried along by the current, Khagen spotted her head popping in and out of the water. He dashed towards her like an otter and caught her by her arm and managed to keep her afloat until they reached a mound above the flood water. That is how Khagen saved Moni Baidew from drowning.

Question 8: It rained heavily all week.’ What was the result?

Answer: The heavy rainfall for a week led to an increase in the water level of Brahmaputra River, breaking of an embankment thereby resulting in flood.

The Prince of Panidihing Questions & Answers

Question 9: ‘In moments, huge waves of water broke into the villages.’ What is this situation called?

Answer: This situation is called flood.

Question 10: “Khagen! You have saved our lives, given us a new life.”-Who said this and Why?

Answer: Doctor Hatibaruah said this to Khagen because he rescued him and his wife from being washed out in flood by risking his own life.

Question 11: Why did the people of the village call Khagen “The Prince of Panidehing”?

Answer: Khagen was a brave boy who helped the villagers by putting his own life in danger. Moreover, he had a knack for solving all kinds of problems so, the people of the village used to call Khagen “The Prince of Panidehing”.

So, these were The Prince of Panidihing Questions & Answers.