The Railway Junction Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Railway Junction Questions & Answers.

This poem is written by Walter de la Mare.  In my previous posts, I have shared the questions and answers of Two Rivals Became Friends, Marco Polo and The Missing Ring so, you can check these posts as well.

The Railway Junction Questions & Answers

Word Galaxy

  • Gloom – unhappiness
  • Gaunt – thin and bony
  • Gamekeeper – a person Who keeps watch in a zoo or park
  • Discreetly – secretly
  • Mutely – silently
  • Nocturnal – active at night
  • Ere – before
  • Forks – divided into two

Question 1: Choose the correct option:

1. In the first stanza the poet says that

a. the railway tracks are divided into two parts
b. the journey of life is divided into two parts
c. both a. and b. are right

2. What is the meaning of ‘l shall myself be gone’?

a. one day the poet’s journey of life will end
b. the poet will not walk any more
c. the poet will remorse on his life

3. The message the poet wants to give is that

a. we should not run after life
b. we should keep in mind that everyone has to die one day
c. both a. and b. are true

Question 2: Complete the given lines:

1. Wheels onward into darkening hills.
2. Though soon, at the appointed hour,
3. The sailor gaunt with his cage,
4. That here through tunnelled gloom the track.

Question 3: Match the following:

Column AColumn B
1. forks into twoa. the time of death
2. travellerb. dark future
3. appointed hourc. divides into two
4. darkening hillsd. hope for future
5. distant sease. human beings who are alive

Answer: 1-c, 2-e, 3-a, 4-b, 5-d

Question 4: Why does the poet compare life to a railway track?

Answer: The poet compares the life to a railway track because as there are two railway tracks similarly, there are two parts of life – one is dark and the other is light. The poet chooses one way and describes how one is different from the other.

Question 5: What does the poet remember?

Answer: The poet remembers the speeding time ‘evening growing late’ and wonders if the decisions he has made in life are right or wrong.

Question 6: Which lines describe the loneliness of the poet?

Answer: The second line of the fifth stanza (All, who so mutely came, and went) describes the loneliness of the poet.

Question 7: What sort of people does poet meet on the platform?

Answer: The poet meets a groom, the person in black, widow, sailor and gamekeeper on the platform.

The Railway Junction Questions & Answers

Question 8: What does the poet mean by ‘the evening growing late’?

Answer: The poet states that the only thing which he is presently aware of (other than the fact it’s getting late in the evening….) is that he is at a crossword of life. He remembers the speeding time ‘evening growing late’ and wonders if the decisions he has made in life are right or wrong.

Question 9: What does the poet mean by ‘at the appointed hour’?

Answer: It means the time of leaving the platform.

Question 10: Which bird is singing?

Answer: A thrush bird is singing.

Question 11: What was the sailor carrying?

Answer: He was carrying his cage.

Question 12: Did the poet know the people at the railway station?

Answer: No, he didn’t know them.

Question 13: Where did the tracks lead after forking into two?

Answer: After forking into two, the track led to the darkening hills and distant seas.

Question 14: What does the poet think about the passengers who had been at the station?

Answer: He thought that all the passengers are strangers for him and they will reach to their destination before the day breaks.

Question 15: Who were the passengers who had previously been there at the station?

Answer: The passengers who had previously been there at the station was a throng of people.

Question 16: What does the poet mean by

‘A thrush sings; other sounds there’s none,
Nor traveller to be seen’?

Answer: It means when we choose our destination of our life, we must struggle alone. There will be no one at the time of hardship.

Question 17: Read the lines and answer the questions:

(i)

(a) Where is the poet sitting?

Answer: He is sitting on one of the railway platform’s chair.

(b) Why is the poet sitting alone?

Ans: The poet is sitting alone because he is waiting for the train.

(c) Why was there a throng before?

Answer: A throng was waiting for the train.

(ii)

(a) Who is ‘that fair one’?

Answer: Fair one means the people having good social image.

(b) Why is she discreetly veiled?

Answer: She is discreetly veiled because she does not want to show her identity.

(c) Who came and went mutely? Why were they mute?

Answer: The passengers came and went mutely because they are busy to achieve the goal of their lives.

So, these were The Railway Junction Questions & Answers.

error: Content is protected !!