The Rock and The Bubble Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Rock and The Bubble Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers A Pinch Of Salt, A Grain as Big as a Hen’s Egg and The Lame Boy’s Lament so, you can check these posts as well.

The Rock and The Bubble Questions & Answers

Question 1: Read the lines and answer the questions:

The Rock and The Bubble Questions & Answers

(a) Who is the speaker? Who is it addressing?

Answer: The bubble is the speaker. It is addressing to the rock.

(b) What is it asking the addressee to do?

Answer: The bubble is asking the rock to make way for it.

(c) What does the speaker want to do by the shore?

Answer: The speaker wants to dance with the foam and spray by the shore.

(d) Write the antonym of the word ‘floating’.

Answer: Grounded

Question 2: Describe the rock.

Answer: The bare and brown rock stood in the sea. The waves danced merrily at its feet. The bubble insulted the rock by calling it clumsy. However, the rock kept its cool and was kind and cheerful to the little bubble.

Question 3: How does the bubble show its superiority to the brown rock?

Answer: The bubble boasts of how superior it is and better than the clumsy, bare and bare rock by claiming itself to be the fairest thing that floats on the sea. It is proud of its rainbow-robe, the crown of light and its glittering form that is so airy and bright.

The Rock and The Bubble Questions & Answers

Question 4: How does the rock react to the bubble’s demands?

Answer: The great rock stands straight up in the sea and pleasantly explains to the bubble that it had always been standing there and that its ‘sturdy form’ had never been ‘overthrown’. The rock further explains that neither the air nor the sea have been able to move it. The rock requests the bubble to find another way.

Question 5: What happened to the bubble at the end?

Answer: The bubble spoke rudely to the waves and the birds. It foolishly called itself the queen of the ocean. It claimed that the cruel stone could not scare it. It dashed up fiercely with these scornful words and broke. The rock remained steadfast in its place.

Question 6: Explain in detail the lesson learned by the birdlings.

Answer: The birds sitting on the tree and the waves were witness to the conversation between the bubble and the rock. They laughed at his foolishness. The bubble spoke rudely to the waves and the birds. When the bubble breaks because of his pride, the sea birds tell their little ones that they must not be like the bubble, ‘headstrong, rude and vain seeking one’s gain’ but rather be like the rock ‘steadfast and strong, yet cheerful and kind and firm against the wrong.’ The birds tell the little ones that they will be wiser if they follow the lesson learned today by the sea.

The Rock and The Bubble Questions & Answers

Question 7: How does the poem demonstrate two contrasting aspects of human behaviour?

Answer: The poem demonstrates the two contrasting aspects of human behaviour in a conversation between the rude bubble and the calm rock. The poem begins with a big brown rock standing up in the sea with the waves merrily dancing at its feet. A little bubble comes sailing by and demands the rock to make way for him to pass. The rock calmly refuses to do so, however, the angry bubble calls itself the queen of the ocean while insulting the rock. As the birds watched, the very next instant the bubble breaks but the rock stands sturdy as it was.

Question 8: Fill in the blanks:

(a) Once there stood a bare brown rock in the mighty sea.
(b) A little Bubble came by the Rock and called it clumsy.
(c) The Bubble called itself the fairest thing that floats on the sea.
(d) The Bubble asked the Rock to move away as it wanted to dance with the foam and spray.
(e) The Rock said that even great billows have not been able to move it.

Question 9: Answer the following:

(a) Antonym of inconstant – steadfast
(b) Antonym of disregard – regard
(c) Synonym of willful – gaily
(d) Opposite of graceful – clumsy
(e) Opposite of shame – pride
(f) Large sea waves – billow
(g) Baby birds – birdlings

So, these were The Rock and The Bubble Questions & Answers.