The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of Indian Weavers and its Stanza Wise Summary so, you can check these posts as well.

The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers

Question 1: Where did the wealthy merchant live?

Answer: The wealthy merchant lived in Russia.

Question 2: Where did the merchant has to go?

Answer: The merchant had to go on a voyage.

Question 3: What gifts did the three daughters ask for?

Answer: The eldest daughter asked for a gold crown. The second daughter wanted a mirror as clear as crystal. Nastenka, the youngest daughter wanted only a scarlet flower.

Question 4: Why did the eldest daughter want a golden crown?

Answer: The eldest daughter wanted a golden crown because she wanted to be the most beautiful girl at the King’s Annual Ball.

Question 5: Why did the second daughter want a mirror as clear as crystal?

Answer: The second daughter wanted a mirror as clear as crystal so that she could see her beauty and brush her hair which were as fine as silk.

Question 6: What did the merchant do to save himself from robbers?

Answer: The merchant picked up a handful of dust and threw it into the eyes of robbers. While they were screaming in pain, he rushed into the woods and that is how he saved himself.

The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers

Question 7: How did the merchant spot the scarlet flower?

Answer: One day, some robbers attacked the merchant. He fled to the woods, wandered around and suddenly came across a beautiful garden. In the middle of the garden, he spotted the most beautiful scarlet flower.

Question 8: What happened when the merchant plucked the scarlet flower?

Answer: When the merchant plucked the scarlet flower, the sun disappeared. There was darkness and thunder boomed and a terrible beast appeared in front of him. The beast got angry with the merchant and imprisoned him.

Question 9: On what condition did the beast agree to let the merchant go?

Answer: The beast agreed to let the merchant go on the condition that within the next three days one of the merchant’s daughters would come and live with him, else he would kill the merchant. He gave the merchant a gold ring instructed him to put the ring on the little finger of the one who decides to live with him.

Question 10: What was Nastenka’s reaction when she saw the beast?

Answer: At first, Nastenka got terrified but when she saw how hurt the beast was by her reaction, she apologized.

Question 11: What did Nastenka dream about one night?

Answer: One night, Nastenka dreamt that her father was very sick. She told the beast about her desire to visit her father. The beast agreed and told her to come back within three days.

The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers

Question 12: Why were Nastenka’s older sisters jealous of her? How did they trick her?

Answer: The older sisters were jealous of Nastenka’s happiness and riches. They tricked her by turning back the clocks and shutting the windows, so that she would not know that three days were over.

Question 13: What did Nastenka find when she returned back to the palace of the beast after three days?

Answer: After returning back back to the palace of the beast after three days, Nastenka saw the beast dying near the scarlet flower.

Question 14: Match The Following:

Column AColumn B
a. The Merchanti. gave the merchant a gold ring.
b. The Sistersii. saw the scarlet flower in the woods.
c. Nastenkaiii. tricked Nastenka
d. The Beastiv. asked her father to get her a scarlet flower.
Answer: a.-ii, b.-iii, c.-iv, d.-i.

Question 15: Fill In The Blanks.

(a) The wealthy merchant lived in Russia.
(b) The eldest daughter asked her father to get her a golden crown.
(c) The second daughter wanted a mirror as clear as crystal.
(d) WhenNastenka saw the beast for the first time, she got terrified.
(e) In the middle of the garden, the merchant the most beautiful scarlet flower.
(f) One night, Nastenka dreamt that her father was very sick.

So, these were The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers.