The Television Chocolate Room Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Television Chocolate Room Questions & Answers.

This story is an excerpt from Charlie and the Chocolate Factory written by Roald Dahl.
In my previous posts, I have shared the questions and answers of Green Town Clean Town, A Journey To Mars and Girls Can’t Play Cricket so, you can check these posts as well.

The Television Chocolate Room Questions & Answers

Word Galaxy

  • Bare – empty
  • Flash – moved very quickly
  • Dashed – ran quickly
  • Vague – uncertain
  • Guardians – who look after a child
  • Flickered – shook unsteadily
  • Shrinks – grows smaller in size
  • Commercial – advertisement

Question 1: Fill in the blanks:

(a) At one of these ends, there was an enormous camera on wheels.
(b) As soon as Charlie had his dark glasses on, he was able to look around him in comfort.
(c) Mr. Wonka suddenly interrupted his thoughts.
(d) The television screen flickered and lit up.
(e) He was so surprised he nearly dropped it.

Question 2: Who was the owner of the largest and the most famous chocolate factory in the world?

Answer: Willy Wonka was the owner of the largest and the most famous chocolate factory in the world.

Question 3: What is Television Chocolate?

Answer: Television Chocolate is a device that Mr. Wonka invented which can send a bar of chocolate whizzing through the air in tiny pieces and then put the pieces together at the other end.

Question 4: Who reached the final testing room?

Answer: Mike Teavee and Charlie Bucket reached the final testing room.

Question 5: What did Charlie think when he spotted Oompa-Loompas?

Answer: Charlie had an uncertain sense of danger when he spotted Oompa-Loompas.

Question 6: Why were the Oompa-Loompas carrying the chocolate?

Answer: Oompa-Loompas were carrying the chocolate because Mr. Wonka had ordered them to bring the chocolate.

Question 7: What did Oompa-Loompas wear?

Answer: Oompa-Loompas wore bright red space suits.

Question 8: What did Mr. Wonka hand black glasses to the visitors?

Answer: Mr. Wonka handed black glasses to the visitors because the room was very bright and the light could blind them.

The Television Chocolate Room Questions & Answers

Question 9: Describe the room that the visitors entered. What was the name of the room?

Answer: The visitors entered the Television-Chocolate Room. It was a long, narrow room with white walls and floors. The room was also almost completely bare. At one end of the room was an enormous camera on wheels and at the other end was a very large television screen.

Question 10: What were the Oompa-Loompas doing in the room? What did Charlie think when he spotted them?

Answer: Some Oompa-Loompas were cleaning the lens and oiling its joints in complete silence. Another Oompa-Loompa was sitting at a black table, gazing at a very large television screen.
Charlie had an uncertain sense of danger when he spotted them.

Question 11: When a small bar of chocolate appeared in the middle of the screen, what did Mr. Wonka tell Charlie to do?

Answer: When a small bar of chocolate appeared in the middle of the screen, Mr. Wonka told Charlie to reach out and grab it.

Question 12: Read and answer the questions:
“I shall now tell you how an ordinary television works,” he continued.

(a) Why did Mr. Wonka need to explain this?

Answer: Mr. Wonka had invented the Television Chocolate. The idea for the chocolate was based on the transfer of a photograph of a thing in one place to the television screens in another place. He explained how ordinary televisions work so that Mike and Charlie could understand how the Television Chocolate worked.

(b) Did Mr. Wonka himself like television? How do we know?

Answer: No, Mr. Wonka did not like television. We come to know by his statement when he said, “I don’t like television myself, but I know children seem to watch it all day.”

Question 13: Read and answer the questions:
“Immediately, six Oompa-Lompas marched forward, carrying the most enormous bar of chocolate Charlie had ever seen.

(a) Why were the Oompa-Lompas carrying the chocolate?

Answer: Mr. Wonka had called the Oompa-Lompas and requested them to carry the chocolate to show his guests that his idea worked.

(b) Why was it enormous?

Answer: The chocolate was enormous in size as anything sent through a television always shrunk in size.

Question 14: Why did Mr. Wonka warn Mike Teavee to stand back? Why did he not warn the Oompa-Lompas?

Answer: Mike Teavee was standing very close to the camera. Mr. Wonka warned him because the camera was emitting rays that could break him up into tiny pieces.
Mr. Wonka did not warn the Oompa-Lompas because they were wearing bright red space suits which were protected them from the rays.

So, these were The Television Chocolate Room Questions & Answers.