The Treasure Within Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Treasure Within Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Further Vision, The Adventures of An Understudy, A Shot in the Dark, The Luncheon, The Last Leaf and Patol Babu Filmstar and so, make sure to check these posts as well.

The Treasure Within Questions & Answers

Question 1: What did Hafeez Contractor have nightmares about?

Answer: Hafeez Contractor had nightmares that he was appearing for a maths test and he did not remember anything.

Question 2: Which were the subjects that Hafeez was good at?

Answer: Hafeez mentions that he could deal with science and geography. At everything else, he was extremely bad.

Question 3: What made Hafeez Contractor feel that the phase of getting nightmare was now over?

Answer: Hafeez Contractor thought that now since he doesn’t need to think about examinations anymore, his psyche has got over with the phase of getting nightmare.

Question 4: What was the designation of Bela Raja?

Answer: Bela Raja was an editor of Sparsh, a newsletter from the Resource Centre, The Valley School, Bangalore.

Question 5: How did he help fellow students who had lost a button?

Answer: Hafeez Contractor knew the skill of cutting a perfect button from chalk, a button that would stay fixed till the school ended. This way he would help fellow students who would have lost the button of their shirts or trousers.

Question 6: Describe Hafeez Contractor’s activities during his eleventh grade.

Answer: During his eleventh grade. Hafeez Contractor was deeply stirred by the advice given to him by his school Principal. That entire year, Contractor withdrew himself from the field and the various games he used to play and devoted his entire time to his studies. He used to merely eat, pray and study.

The Treasure Within Questions & Answers

Question 7: What did the Principal say to him, which influenced him deeply?

Answer: The Principal explained to Hafeez how hard his mother had worked after the death of his father in order to raise him. It was Hafeez’s turn to repay the dept. These words had a life changing impact on Hafeez Contractor.

Question 8:

Answer: That particular year Hafeez Contractor dedicated his entire time to his studies.

Question 9: What ‘distraction’ did Hafeez Contractor create one day?

Answer: To escape studying, Hafeez Contractor would create a distraction. He made everyone play ‘chor police’ for whole one hour.

Question 10: As a school boy, which rules did Hafeez Contractor break?

Answer: As a student, Hafeez Contractor broke all rules. He used to cheat in exams, use unfair means to attain a copy of the question paper. He was also good at distracting the class and so on.

Question 11: What used to be Hafeez Contractor’s state of mind after incurring the wrath of his teachers?

Answer: Hafeez Contractor used to incur the wrath of his teachers quite often. However, he informed Bela Raja that he hardly had any time to reflect on the beating or scolding that he would have received from his teachers. He would be so busy playing.

Question 12: What did Hafeez Contractor plan Strategies for?

Answer: Hafeez Contractor planned strategies for fighting against the gangs.

Question 13: What does Hafeez Contractor say about his memory?

Answer: Hafeez Contractor said that he used to forget things very easily. He could remember only those things that he saw as a photograph. If he read a book, he could remember the matter like a photograph, but not so through his mind.

The Treasure Within Questions & Answers

Question 14: What did Hafeez Contractor wish to do?

Answer: Hafeez Contractor wanted to join the Army. Later then, he thought of joining the police force. His aunt and mother were not in favour of these to professions, respectively.

Question 15: What was Mrs Gupa’s advice to Hafeez Contractor? What made her advise him so?

Answer: Mrs Gupta advised Hafeez to join architecture as she felt that he would excel in nothing, but architecture. Mrs Gupta was impressed by his sketches and therefore, she gave him this piece of advice.

Question 16: Hafeez Contractor wanted to join the police force. Why didn’t he?

Answer: Hafeez contractor wanted to join the police force, but he didn’t because his mother was not in its favour. His mother asked him to finish his graduation. He, therefore, joined the Jaihind College in Bombay.

Question 17: Why did the students use to book Hafeez Contractor’s book in advance?

Answer: Hafeez Contractor hardly opened his books to study, except a little before the exams. His books were technically brand new. The students knew this. His juniors, therefore, used to book his books in advance for their next class. They could thereby buy second-hand books which were almost new.

Question 18: For how many years had Hafeez Contractor learnt French?

Answer: Hafeez Contractor had spent 7 years learning French. It is a different matter that he didn’t even acquire the skill of speaking a few phrases correctly.

Question 19: Why did Contractor opt for German in College?

Answer: Hafeez Contractor had to choose between either French or German at Jaihind Collage. He chose to opt for German because he had spent 7 years learning French and he could hardly utter any words in French. So, he thought of trying his hand in German.

The Treasure Within Questions & Answers

Question 20: What does Hafeez Contractor have to say about the class toppers?

Answer: Hafeez Contractor shares his observations about his class toppers and other good students. They were doing ordinarily in life.

Question 21: In the architect’s office, Hafeez Contractor was advised to drop everything and join architecture. Why?

Answer: In the architect’s office, he was advised to drop everything and join architecture because his drawing and sketching was excellent. Without having gained any training in the field. He was able to put various structures into perspective.

Question 22: What did Hafeez Contractor do in the architect’s office that led to his becoming an architect himself?

Answer: In the architect’s office, Hafeez Contractor saw someone making a drawing of a window. He pointed out the mistakes in the drawing and said that according to the sketch the window would never open. Later, he made some specific drawings on asked by his brother-in-law and was found to be impressive for that particular field. This led to the future course of actions which in turn facilitated his becoming an architect.

Question 23: What is Hafeez Contractor’s definition of mathematics?

Answer: According to Hafeez Contractor, putting together designs, constructions, psychology and sociology and making a sketch from it is ‘Mathematics’.

Question 24: Who was Behram Divecha?

Answer: Behram Divecha was a friend of Hafeez Contractor with whom Hafeez used to have competitions for designing forts, guns and ammunition.

Question 25: When and with whom did Hafeez Contractor commence his career?

Answer: Hafeez Contractor began his career in 1977 under the apprenticeship of T Khareghat.

Question 26: Whom does Hafeez Contractor give credit for the lessons he had learnt about life?

Answer: Hafeez Contractor notes that life at boarding schools was difficult, but that made him street smart. He credits those lessons for what he has learnt about life than academics.

Question 27: Is it likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school? Should such a learner be called a failure? If not, why not?

Answer: It is quite possible that people who are original or intelligent do not do well at school. Such schools think differently and imaginatively, something that doesn’t match with the standard expectations of the school. Such a learner is not necessarily a failure, but a learner with different capacities.

The Treasure Within Questions & Answers

Question 28: Give examples from the book to indicate that Hafeez Contractor looked at things differently.

Answer: There are many instances in the chapter that prove that Hafeez Contractor looked at things differently. For instance, when it began to rain outside while he was in class, his mind would drift to think about ways to build a dam in order to block the flowing water. He would also probe questions like how much water could the dam be able to hold and so on. To save his friends, he would apply his skill to cut buttons from chalk with the help of a blade.

Question 29: What important lesson do we learn by looking closely at Hafeez Contractor’s life?

Answer: Hafeez Contractor’s life teaches us two important lessons. It, first, teaches us that it is never too late to decide to work hard. In his eleventh grade, when Contractor decides to work hard, he fairs quite well in his exams. Secondly, his life also teaches us that we should not underestimate anyone’s powers.

Question 30: Who, in your view, is an ‘unusual’ learner?

Answer: An ‘unusual’ learner is someone who may not be good in all subjects, but can do exceptionally well in another field. Usually, he is a person who proves himself to be a genius at some later point.

Question 31: What can schools do to draw out the best in unusual learners? Suggest whatever seems reasonable to you.

Answer: These schools should enable the students to increase their potential in whatever they are good at. Also, extracurricular activities such as music, painting, dance and sports should be kept at par with academic subjects such as maths, sciences and languages.

Question 32: Why are students who are original in their thinking labelled as failures at school?

Answer: A school usually adheres to fixed and standard teaching and learning practices in accordance with a given curriculum. It, therefore, fails to acknowledge originality in children as it is constantly forcing them to be good in everything. However, in the process of becoming good in every subject, original thinkers at times forget what they are brilliant in. They end up being branded as failures.

So, these were The Treasure Within Questions & Answers.

error: Content is protected !!