The Tsunami Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Tsunami Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Geography Lesson, The Ant and The Cricket and The Best Christmas Present in The World so, you can check these posts as well.

The Tsunami Questions & Answers

Question 1: Say whether the following are true or false.

i. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami – True
ii. Sanjeev made it to safety after the tsunami – False
iii. Meghna was saved by a relief helicopter – False
iv. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island – True
v. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to – True

Question 2: Why did Tilly’s family come to Thailand?

Answer: Tilly’s family from South-East England were celebrating Christmas at a beach resort in southern Thailand.

Question 3: What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?

Answer: Tilly’s mother Penny saw that the water was swelling and kept coming in closer, the beach was getting smaller and smaller. At the same time Tilly saw the sea slowly rise, and start to foam, bubble and form whirlpools

Question 4: Do you think Tilly’s mother was alarmed by them?

Answer: Tilly’s mother did not understand initially on what exactly was happening as she did not know about a tsunami, however, when she saw her daughter Tilly frightened and shouting hysterically, she thought something serious is happening.

Question 5: Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?

Answer: Tilly had seen the sea behaving in the same strange fashion in a video of a tsunami that had hit the Hawaiian Islands in 1946. Tilly’s geography teacher had shown the video to the class, and told them that tsunamis can be caused by earthquakes, volcanoes and landslides.

Question 6: Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?

Answer: The Smith family and the others on the beach ran back and took refuge on the third floor of the hotel to escape from the tsunami. The building withstood the surge of three tsunami waves.

Question 7: How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket?

Answer: Tilly’s geography teacher must have felt happy and proud of Tilly when he heard about what Tilly had done in Phuket. He would have been happy that the knowledge shared by him, helped Tilly to save the lives of her parents and several others by warning them of the tsunami waves.

Question 8: Answer using a phrase or a sentence.

i. In the tsunami 150,000 people died. How many animals died?

Answer: In the tsunami 150,000 people died, however, not many animals have been reported dead.

ii. How many people and animals died in Yala National Park?

Answer: Sixty visitors were swept away from the Patanangala beach inside the park, however, no animal carcasses were found, except for two water buffaloes.

iii. What do people say about the elephants of Yala National Park?

Answer: The people present at the Yala National Park observed three elephants running away from the Patanangala beach about an hour before the tsunami hit that place.

iv. What did the dogs in Galle do?

Answer: The dogs in Galle refused to go for their daily run on the beach on the day the tsunami hit the coast.

Question 9: When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

Answer: No, Ignesious did not realise a tsunami had struck when his wife felt the earthquake and woke him up at 6 am. He got up and carefully took his television set off its table and put it down on the ground so that it would not fall and break. Then the family rushed out of the house.

Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action. The following sentence tells about the chaos and confusion, “When the tremors stopped, they saw the sea rising. In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother, and rushed in the opposite direction.”

Question 10: Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion?

cheerful     ambitious brash         brave         careless
heroic        selfless      heartless   humorous

Answer: In my opinion the words that describe Sanjeev are – brave, heroic and selfless.

Use words from the list above to complete the three sentences below.

i. I don’t know if Sanjeev was cheerful, ambitious or humorous.
ii. I think that he was very brave, heroic and selfless.
iii. Sanjeev was not heartless, brash or careless.

Question 11: How are Meghna and Almas’s stories similar?

Answer: Both Almas and Meghna shared a similar tragic end with their families. Both their families were swept away by the tsunami waves, and both were the only survivors in their respective families. Meghna spent two days floating in the sea, holding on to a wooden door and was later brought to the shore by a wave. Similarly, Almas saw a log of wood floating, she climbed on to it and then she fainted. When she woke up, she was in a hospital in Kamorta. From there she was brought to Port Blair. Both the girls were so traumatized about the incident that Meghna was found walking on the seashore in a daze and Almas did not want to discuss the tragic incident with anyone.

So, these were The Tsunami Questions & Answers.