Teachers Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Teachers Questions & Answers.

This poem is written by Tasnim Hossain. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Maryam Mirzakhani Leading The Way, Fourteen – I and Fourteen – II so, you can check these posts as well.

Teachers Questions & Answers

Question 1: Read and answer the questions:

(a) Who is the speaker?

Answer: The speaker is a teenager on a visit to Bangladesh.

(b) Why was the place foreign to the speaker?

Answer: The place is foreign to her because she grew up in Australia.

Question 2: Read and answer the questions:

(a) What was surrounded by clogged canals and angels of alleys?

Answer: The school was surrounded by clogged canals and angles of alleys.

(b) What do you understand by get to see a little further?

Answer: The girls are able to learn about a world that is very different from the one they experience in their families. They can read literature and other subjects, like mathematics.

Question 3: Read and answer the questions:

(a) Who is the poet talking about?

Answer: The poet is talking about your girls in Bangladesh from poor areas who are going to school.

(b) What was expected of them?

Answer: In addition to attending school, these girls are expected to work at home and take care of many siblings at a young age.

Question 4: What kind of place did the poet visit? Describe it in your own words.

Answer: The poet visited a school for girls in Bangladesh. The school was in a very crowded area with very narrow streets and students were poor.

Question 5: Which lines tell you that the girls wanted to go to school?

Answer: ‘How your mind takes flight, / At the sight of the school gate, / Wardrobe doors to a Narnia, / Of everyday magic, / Like arithmetic and letters.’

Question 6: What were the professions of the girls’ parents?

Answer: The girls’ parents were milk sellers, rickshaw pullers, and hawkers who carried their wares in pots on their back.

Question 7: What did the poet want the girls to become?

Answer: The poet wanted these girls to be teachers.

Question 8: Why, according to the poet, was the profession of teachers so important to the girls in the poem?

Answer: The poet thought the profession of teachers was important to the girls in the poem because the girls could then teach the world and everyone the meaning of great achievement.

Question 9: Why do you think arithmetic and letters are everyday magic?

Answer: Arithmetic and letters are everyday magic as they open doors to new ideas, thoughts, and learning.

Question 10: Why has the school gate been compared to the ‘wardrobe doors to Narnia’?

Answer: The school gate has been like the ‘wardrobe doors to a Narnia’, it will magically transport the girls into a world, which is entirely different from the world they currently live in and maybe change their lives forever.

Question 11: If women are educated, what kind of women would they become?

Answer: If women are educated, they would become leaders, keepers, the dream-driven seekers, and teachers.

So, these were Teachers Questions & Answers.

error: Content is protected !!