The Wizard of Oz – 2 Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Wizard of Oz – 2 Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Wizard of Oz – 1 and The Great Adventure so, you can check these posts as well.

The Wizard of Oz – 2 Questions & Answers

Question 1: Choose the correct answer:

(a) Oz called the city, the Emerald City because it was________

i. green and beautiful
ii. made of emeralds
iii. Green was the people’s favourite color.

(b) What was the greatest fear of the Wizard?

i. travelling in a balloon
ii. the Witches
iii. being caught by the people.

Question 2: Why did the Oz feel that

(a) the Scarecrow did not need brains?

Answer: He was learning something every day. Experience was the only thing that would bring knowledge.

(b) the Lion had plenty of courage?

Answer: He had enough courage. All he needed was confidence in himself.

(c) the Tin Woodman was wrong to want a heart?

Answer: It made many people unhappy, especially when the heart broke.

Question 3: Where was the Oz born? What did he become when he grew up?

Answer: The Oz was born in Omaha. When he grew up, he became a ventriloquist.

Question 4: How did the Oz find himself among the strange people?

Answer: The Oz travelled through air in a balloon for a day and a night. On the morning of the second day, the balloon came down gradually. Thus, he landed in the midst of strange people.

Question 5: Why did people think that the Oz was a Wizard?

Answer: When the people saw the Oz coming from the sky, they thought that he was a Wizard.

Question 6: Why did the Oz let the people think that he was a Wizard?

Answer: The Oz let the people think that he was a Wizard so that they could fear and obey him.

The Wizard of Oz – 2 Questions & Answers

Question 7: Why did the Oz put green spectacles on all the people?

Answer: The Oz put green spectacles on all the people so that everything they saw was green in colour.

Question 8: Why was the Oz happy that the Witches had been destroyed?

Answer: The Oz was afraid of the Witches of the East and the West as they were terribly wicked and thus was happy that the witches were destroyed.

Question 9: Dorothy named the Oz, ‘The Great and Terrible Humbug’. Why did she name him so?

Answer: The name was appropriate because he had fooled so many people including Dorothy and her friends for so long.

Question 10: What made Dorothy and her friends go back to their rooms in high spirits?

Answer: Dorothy and her friends went back to their rooms in high spirits as they knew the Oz would find a way to fulfil all their promises.

Question 11: Read and answer the questions:
“There were four of them in this country….”

(a) Who says these words and to whom?

Answer: The Oz said these words to Dorothy and her friends.

(b) Who does ‘them’ refer to?

Answer: ‘Them’ refers to the four witches of the North, south, East and West.

(c) Which country is being talked about?

Answer: The land of Oz is being talked about here.

(d) What happens next?

Answer: Oz tells Dorothy and her friends about the four witches.

Question 12: Do you think the Oz really gave brains to the Scarecrow, courage to the Lion and a heart to the Tin Woodman? Give reasons to support your answer.

Answer: No, the Oz did not really give these things. Rather he gave them confidence to believe in their strengths.

So, these were The Wizard of Oz – 2 Questions & Answers.