The Wizard of Oz – 1 Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Wizard of Oz – 1 Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Great Adventure, The Question Of Mangoes and Time To Play Online or Offline so, you can check these posts as well.

The Wizard of Oz – 1 Questions & Answers

Question 1: Who said to whom?

(a) “I am everywhere.”

Answer: The Oz – the great and terrible said this to Dorothy.

(b) “We have come to claim our promise.”

Answer: Dorothy said this to Oz.

(c) “And you promised to give me courage”.

Answer: The cowardly lion said this to Oz.

(d) “You’re a humbug”.

Answer: The scarecrow said this to Oz.

(e) “No one knows it but you four and myself”.

Answer: Oz said this to Dorothy, Tin Woodman, the lion and scarecrow.

Question 2: Choose the correct answer:

(a) How did Dorothy destroy the Wicked Witch?

i. She melted the witch.
ii. She pushed the witch.
iii. She burnt the witch.
iv. She hit the witch.

(b) What colour were the whiskers of the soldier?

i. yellow
iii. red
ii. green
iv. blue

(c) At what time did the Oz call the travellers to the Throne Room?

i. Three minutes after nine.
ii. Three minutes before nine.
iii. Four minutes after nine.
iv. Four minutes before nine.

Question 3: How was the Wicked Witch of the East killed?

Answer: The Wicked Witch of the East was killed by the falling house of Dorothy.

Question 4: What were the promises the travellers had come to claim? List each promise the Oz had made.

Answer: The travellers had come to claim the following promises made by the Oz:

i. To send Dorothy back to Kansas.
ii. To give the Scarecrow brain.
iii. To give the Tin Woodman a heart.
iv. To give the cowardly Lion Courage.

Question 5: Why did the Lion roar? What happened after that?

Answer: The Lion roared to frighten the Wizard but he actually frightened Toto. His roar was so fierce and dreadful that Toto jumped away from him in alarm and tipped over the screen that stood in a corner.

The Wizard of Oz – 1 Questions & Answers

Question 6: What did the Oz tell the travellers after they saw him?

Answer: The Oz told the travellers not to speak aloud about his true identity after they had seen him.

Question 7: Why did the guardian of the gates bow to Dorothy?

Answer: The guardian of the gates bowed before Dorothy because he was impressed by her as she had destroyed the Wicked Witch of the West.

Question 8: Why were the travellers surprised when they were in the Throne Room?

Answer: The travellers were surprised because there was no one at all in the Throne Room.

Question 9: Why did the Tin Woodman rush towards the little bald man?

Answer: The Tin Woodman rushed towards the little bald man raising his axe in order to frighten him and to find out who he was.

Question 10: Why do you think the Oz’s voice trembled when he heard that the Wicked Witch of the West had been destroyed?

Answer: I think the Oz’s voice trembled because he couldn’t believe that his biggest enemy, the Wicked Witch of the West was no more.

Question 11: Why do you think the Lion is called the Cowardly Lion?

Answer: The Lion is called the Cowardly Lion because he did not have courage to do anything and therefore, he asked the Oz to give him some courage.

Question 12: Read and answer the questions:
“Not a bit of it, my dear, I’m just a common man.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The Oz said these words to Dorothy and her friends.

(b) Why does the speaker say these words?

Answer: The speaker said these words because his true identity was discovered by Dorothy and her friends. He was not a Great Wizard but was just a common man.

(c) Who all were present when these words were said?

Answer: When the Oz said these words, Dorothy, her dog Toto, the Scarecrow, the Tin Woodman and the Cowardly Lion were present.

(d) What happened next?

Answer: The Scarecrow called the Oz a humbug. He along wit the Tin Woodman and the Lion feared that now they won’t get what all the Oz had promised each one of them.

So, these were The Wizard of Oz – 1 Questions & Answers.