Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Robbery, Thomas Alva Edison and A Country Childhood so, you can check these posts as well.

Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers

Word Galaxy

  • Smothered – completely covered
  • Grumpily – in an ill-tempered manner
  • Muddle – confusion
  • Mused – absorbed in thought
  • Startling – here, remarkable
  • Coincidence – not pre-planned
  • Applause – a demonstration of approval by clapping
  • Flannels – trousers made of soft, woollen fabric

Question 1: Choose the correct option:

(a) Uncle Ken was going to Lucknow to_________

i. play a cricket match
ii. stay with Aunt Emily
iii. meet Bruce Hallam

(b) Aunt Emily’s job was_________

i. looking after young childen
ii. organizing cricket matches
iii. running a school

(c) Uncle Ken did not correct the mistaken identity because he_________

i. wanted to help Bruce Hallam
ii. enjoyed getting into muddles
iii. did not wish to disappoint his fans

Question 2: Choose the correct statement:

1. a. Uncle Ken went to Lucknow to visit Aunt Emily.
b. Uncle Ken went to Lucknow to play a cricket match.

2. a. At the Lucknow station he was greeted by Bruce Hallam.
b. At the Lucknow station he was mistaken for Bruce Hallam.

3. a. Uncle Ken played the match because he wanted to experience fame and fortune.
b. Uncle Ken played the match because he thought it would be ungrateful not to.

4. a. The umpire delayed declaring Uncle Ken out because he didn’t want to disappoint the crowds.
b. The umpire delayed declaring Uncle Ken out because he was playing very well.

Question 3: Where did Uncle Ken live?

Answer: Uncle Ken lived in Kanpur.

Question 4: Why did Granny not want Uncle Ken to stay too long with Emily?

Answer: Granny did not want Uncle Ken to stay too long with Emily because she had three children and a school to look after.

Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers

Question 5: How was Uncle Ken received at the Lucknow Station? Describe in detail.

Answer: Uncle Ken was received by Gomti Cricketing Association at the Lucknow Station. Everyone welcomed him with garlands of marigold and took him out in the car from the station.

Question 6: Who had Uncle Ken been mistaken for? Why and how did this misunderstanding occur?

Answer: Uncle Ken was mistaken for Bruce Hallam. He bore a startling resemblance to him which created a misunderstanding.

Question 7: Why was Uncle Ken sent in to bat at number three?

Answer: Uncle Ken was sent in to bat at number three as it was the normal position of Bruce Hallam.

Question 8: Why did Bruce Hallam not come for the charity match?

Answer: Bruce Hallam had gone to bed with an upset stomach so he didn’t come for the charity match.

Question 9: What did Uncle Ken think and do when he realized what had happened?

Answer: Uncle Ken decided to play for Gomti Cricketing Association. He thought that it would be very unsporting on his part if he refused to play cricket for them.

Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers

Question 10: How did Uncle Ken get ‘out’? What was the reaction of the crowd?

Answer: Uncle Ken got run-out on eight runs. The crowd have him a sympathetic applause.

Question 11: Why did umpire not give Uncle Ken out leg before wicket?

Answer: The umpire didn’t give Uncle Ken out leg before wicket because hundreds of people had paid a lot of money to see Bruce Hallam play. It would be a shame to disappoint them.

Question 12: What did the organisers think when Uncle Ken quietly left the stadium?

Answer: The organisers presumed that he had left early to catch the train to Allahabad where he was expected to play another charity match.

Question 13: What feat was recorded in the score book of the Association?

Answer: The feat of charity match by Bruce Hallam was recorded in the score book of the association.

Question 14: Why was Uncle Ken’s visit to Lucknow memorable?

Answer: Uncle Ken’s visit to Lucknow was memorable because he was mistaken for a famous English cricketer, Bruce Hallam and also played in a charity cricket match that was organized by the Gomti Cricketing Association. He contributed eight runs to Bruce Hallam’s score.

Question 15: Uncle Ken had never played cricket before the match. Which game had he played earlier? How do you know?

Answer: Uncle Ken had never cricket before the match as he played tennis ball earlier and I know this by the sentence – ‘If I can hit a tennis ball,’ he mused, ‘I ought to be able to hit a cricket ball’.

So, these were Uncle Ken At The Wicket Questions & Answers.