A Narrow Escape Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Narrow Escape Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Salaam Namaste, An Unlikely Punishment and An Eventful Summer so, you can check these posts as well.

A Narrow Escape Questions & Answers

Word Galaxy

  • A cock-and-bull story – a made up story
  • Scores of people – many people
  • Noxious – here, harmful
  • Recce – getting information about an area
  • Lugging – dragging
  • Serpentine – twisting
  • Locale – place or locality
  • Rickety – not strong
  • Incessantly – non-stop
  • Primus – a small, movable oil stove
  • Affable – friendly
  • Mirrored – here, was similar to

Question 1: Why was Tyapa sent on a recce?

Answer: Tyapa was sent on a recce because the narrator’s eldest aunt refused to relocate to a house she had not seen before.

Question 2: What information did Tyapa get at the landlord’s office?

Answer: When Tyapa dropped by at the landlord’s office to collect the keys, he was told that he would not require a key to enter the house. The person also informed him that a postcard had been sent to the watchman and mattresses, pillows as well as utensils had been arranged for. He just had to meet the watchman upon his arrival in Kurseong.

Question 3: Describe the house seen by Tyapa.

Answer: Tyapa saw an elegant, picturesque house, the only one in that area. It had a red tin roof, green doors and windows and a red wooden gate.

Question 4: Describe what Tyapa saw when he entered the house.

Answer: When Tyapa entered the house, he saw a long hall. There was a mat made of dried coconut shells on the floor. In the hall there were sofas, tables, a mirrored rack to hang coats and umbrellas.

Question 5: What made Tyapa to reach to the conclusion that they could live in that house at great ease?

Answer: When Tyapa entered the house, he saw a long hall. There was a mat made of dried coconut shells on the floor. In the hall there were sofas, tables, a mirrored rack to hang coats and umbrellas. Tyapa played with the switches and the bedroom lit up. He turned the taps in the bathrooms and there was water. everything in the house seemed to be working just fine. The locale was perfect too. So, Tyapa concluded that they could live for six or seven months at great ease.

Question 6: How long did Tyapa stay in the house before returning?

Answer: Tyapa stayed in the house for three days, as it was continuously raining, before returning home.

Question 7: Describe the person who was pounding on the door.

Answer: The person was an old, rickety Englishman, with a small briefcase in hand. He was drenched to his skin and there were patches of moss and mud on his trousers. His cheeks were hollow and his face was pale. He was shivering in the cold and his teeth were chattering incessantly.

Question 8: What events did upset Tyapa?

Answer: When Tyapa returned to Calcutta, he was told that the family had decided to go to Ghatshila instead because he had taken too long to return. His eldest aunt had already left for the place the previous day. This turn of events quite upset Tyapa.

Question 9: Why does the narrator feel that the reader might think of his story as a cock-and-bull one?

Answer: The narrator feels that the reader might think of his story ns a cock-and-bull story because it has a mysterious or ghostly element to it.

So, these were A Narrow Escape Questions & Answers.