A Nation’s Strength Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Nation’s Strength Questions & Answers.

This poem is written by Ralph Waldo Emerson. In my previous posts, I have shared the questions & answers of A Strange Trail, Colours Of Rainbow and Polo The King of Games so, you can check these posts as well.

A Nation’s Strength Questions & Answers

Word Galaxy

  • Defy – resist boldly
  • Rust – to become or cause something to become covered with rust; (here) decay
  • Foes – enemies
  • Decay – to cause something to become gradually damaged, worse or less
  • Throng – gather around in a crowd
  • Pride – feeling of importance
  • Shafts – columns of a building’s foundation
  • A people – a nation
  • Luster – brightness
  • Flee – run away in fear
  • Dare – venture

Question 1: According to the poet, what makes a nation strong – people/money/God?

Answer: According to the poet, people make a nation strong.

Question 2: In the first stanza, the poet wonders about certain things. What are they?

Answer: In the first stanza, the poet wonders how a nation achieves greatness, how it builds its foundation and how it fights with its enemy.

Question 3: The qualities that make great people are – health/wealth/character.

Answer: The qualities that make great people are character.

Question 4: What are the foundations of a strong kingdom built on?

Answer: The foundations of a strong kingdom are built on its brave men who render countless sacrifices for the sake of truth, honour and greatness.

Question 5: What happens to a nation which depends on an army to keep it strong?

Answer: A nation which depends on an army to keep it strong never remains in possession of the same (here nation) for long.

Question 6: When a nation becomes proud, what does God do?

Answer: Whenever any nation gets blind with pride, it suffers the wrath of God.

A Nation’s Strength Questions & Answers

Question 7: Can wealth make a nation great and strong?

Answer: I think that wealth cannot make any nation strong and great because the real strength and greatness lies in its brave and courageous men.

Question 8: What can the brave do?

Answer: The brave can sacrifice their interest in the larger interest of their nation because they do not care about their personal loss.

Question 9: Explain the following lines:
They build a nation’s pillars deep
And lift them to the sky.

Answer: The brave men lay the foundation of their nation very deep and take the same to the highest point of glory through their countless sacrifices.

Question 10: What makes a man finally great?

Answer: A man who stands for truth, suffers long for a cause, works hard while others sleep is a great man.

Question 11: Mention a few persons from India History who built India strong.

Answer: People like Mahatma Gandhi, Lalbahadar Shastri, Sardar Vallabhbhai Patel etc. built India strong.

Question 12: What is the poem about?

Answer: The poem is about a nation’s strength which is not in its wealth but in its men of character who are brave, truthful, self-respecting and hardworking. They sacrifice their personal interests in the largest interest of their nation.

Question 13: What can we do to make the nation strong?

Answer: We should sacrifice our personal interests in the largest interest of our nation. We should remain united and face hardships with patience. Moreover, we should work hard to take our nation to the highest point of glory.

Question 14: What does the poet want to convey through the poem?

Answer: Through the poem, the poet wants to convey the message that the real strength of a nation lies in its men of character and not in heaps of wealth or gold.

Question 15: Who suffer for the nation?

Answer: Only those people suffer for the nation who are brave, thankful, steadfast and faithful to their nation.

Question 16: For whom did the poet use the words ‘sleep’ and ‘fly’?

Answer: The poet used the word ‘sleep’ for those who enjoy a sound sleep while others work. He used the word ‘fly’ for those who don’t remain steadfast in time of trail of a nation.

Question 17: Choose the correct option:

(a) What is not considered to be a nation’s strength?

i. gold
ii. people
iii. sky
iv. land

(b) Why do men ‘stand fast and suffer long’?

i. For wealth and riches
ii. For truth and honour
iii. For food
iv. For strength

(c) What kind of men work while others sleep?

i. happy
ii. unhappy
iii. brave
iv. desperate

(d) What do men do after building a nation’s pillars?

i. They lift them to the sky.
ii. They sleep
iii. They dance
iv. They fly away

So, these were A Nation’s Strength Questions & Answers.