A School With Difference Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A School With Difference Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Bull, Travel and ESIO Trot so, you can check these posts as well.

A School With Difference Questions & Answers

Word Galaxy

  • Plump – pleasantly fat
  • Peep – to look out
  • Jolly – happy
  • Misery – grief
  • Ghastly – horrible
  • Awful – terrible
  • Hop – small jump
  • Cripple – unable to walk
  • Misfortune – bad luck
  • Troublesome – causing trouble

Question 1: What did the speaker see as soon as he entered the school?

Answer: As the speaker entered the school, he saw a girl of around twelve years whose eyes were blindfolded and she was being led carefully between the flowers bed by a little boy.

Question 2: Describe Miss Beam.

Answer: Miss Beam was a middle-aged lady, authoritative yet kind and understanding. Her hair were grey and she was plump.

Question 3: What did the speaker see when he looked out of window?

Answer: When the speaker looked out of window, he saw some jolly children who were playing but all were not so active and healthy, in fact, many of them were handicapped.

Question 4: Read and answer the questions:

“No more than is needed to help them to learn how to do things.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Miss Beam said these words to the speaker.

(b) What did the word ‘things’ refer to here?

Answer: The word ‘things’ refer to simple addition, subtraction, multiplication and writing .

(c) What was the real aim of the school?

Answer: The real aim of the school was not to give them bookish knowledge but to make them kind, gentle and responsible citizens. Thus, the school aimed at teaching thoughtfulness.

Question 5: Why did the girl feel it is awful to be blind?

Answer: The girl was unable to see things around her and movement became difficult for her. She was always worried about getting hurt.

Question 6: How did the speaker describe Millie to the ‘blind’ girl?

Answer: The speaker described Millie as a girl who was wearing a blue cotton skirt and a pink blouse and her hair was very light.

Question 7: Do you think Miss Beam’s method would really help in making the children more sensitive? Give two reasons for your answer.

Answer: Yes, Miss Beam’s methods would really help in making the children more sensitive because the real aim of Miss Beam’s school was to make them thoughtful and kind. They were being trained to empathise with others and become responsible citizens.

Question 8: Read and answer the questions:

“Ah! she replied, then there is something in my system after all, isn’t it?”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Miss Beam said these words to the speaker.

(b) What had the listener just said to the speaker?

Answer: The listener had just said that he was very sorry to go from the school.

(c) What is the system being spoken about?

Answer: The system refers to the teaching methods in Miss Beam’s school.

So, these were A School With Difference Questions & Answers.