A Short Monsoon Diary Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Short Monsoon Diary Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of When I Set Out For Lyonnesse, A Visit To Cambridge and This is Jody’s Fawn so, you can check these posts as well.

A Short Monsoon Diary Questions & Answers

Question 1: Why is the author not able to see Bijju?

Answer: The author was not able to see Bijju because the mist had concealed the hills and there was no visibility, so he was only able to hear Bijju calling his sister and running on the hillside, however, could not see him.

Question 2: What are the two ways in which the hills appear to change when the mist comes up?

Answer: When the mist comes climbing up the hill, not only it conceals the hills, it also covers them in silence. The trees which were ringing with birdsong before the mist came up are now lying deathly still as if it were a midnight.

Question 3: When does the monsoon season begin and when does it end? How do you prepare to face the monsoon?

Answer: Normally monsoon in India begins after the mid of June and ends around end of August or the beginning of September. People carry umbrellas, wear rain-coats and rubber boots to face the monsoon and protect themselves from getting wet.

Question 4: Which hill-station does the author describe in this diary entry?

Answer: The author has described about the beautiful hill-station named Mussoorie in his diary.

Question 5: For how many days does it rain without stopping? What does the author do on these days?

Answer: It rained continuously for eight to nine days. Everything was damp and soggy outside and there was nowhere to go, hence the author kept pacing the room and looked out of the window at a few bobbing umbrellas.

Question 6: Where do the snakes and rodents take shelter? Why?

Answer: The snakes and rodents took shelter in roofs, attics and godowns as their holes and burrows gets flooded with water due to continuous rains.

Question 7: What did the author receive in the mail?

Answer: The author received a cheque in the mail.

Question 8: Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March 23. Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March.

Answer: June 24 was the first day of the monsoon mist. The author describes how the mist comes climbing up the hill, not only it conceals the hills, it also covers them in silence. The trees which were ringing with birdsong before the mist came up are now lying deathly still as if it were a midnight.

Real monsoon rain starts from June 25. It was warm and humid, contrary to the cold high-altitude weather that the author had been experiencing all year. It seems even the plants are aware of this change, the first cobra lily reared its head from the ferns.

Its August 2 and the rain has been drumming on the corrugated tin roof all night. There has been no thunder or storm, just a steady tropical rainfall. The poet is just lying and enjoying the sounds of rain yet feeling the peace inside him.

March 23 marks the end of winter. The author talks about the blackest cloud he has ever seen spread over Mussoorie, and then it is followed by a hailstorm for half an hour. This hailstorm cleared the sky and he can see the forming of a rainbow.

A Short Monsoon Diary Questions & Answers

Question 9: Why did the grandmother ask the children not to kill the Chuchundar?

Answer: The grandmother asked the children not to kill the Chuchundar because it was considered to be lucky as it brought money.

Question 10: What signs do we find in Nature which show that the monsoons are about to end?

Answer: The seeds of the cobra lily turning red and the fact that the ferns will start turning yellow signifies that the monsoons are coming to an end.

Question 11: Complete the following sentences.

i. Bijju is not seen but his voice is heard because the dense mist conceals the hills and the surroundings.
ii. The writer describes the hill station and valley as a paradise that might have been.
iii. The leopard was successful in attacking one of Bijju’s cows but had to flee when Bijju’s mother arrived and screamed imprecations.
iv. The minivets are easily noticed because of their bright colours.
v. It looks like a fashion display on the slopes when ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly orchids bloom.
vi. During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because they have been flooded out of their holes and burrows.

Question 12: ‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.’

i. Why has the writer used the word, ‘springing’?

Answer: The word ‘springing’ means ‘to develop suddenly’. The writer says that tin roofs are prone to developing unexpected leaks.

ii. How is the writer untouched by the rain?

Answer: The writer is left physically untouched by rain because he is safe inside his room and the tin roof stops the rain from leaking inside.

iii. How is the writer in touch with the rain at the same time?

Answer: The writer is in touch with the rain at the same time because he can see the rain from inside his room and feel it as it has been drumming on the corrugated tin roof of his house.

Question 13: Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together.

Answer: When there is endless rain for days together, everything becomes damp and soggy. There is no place for anybody to go to. The hillsides are lush as late monsoon flowers such as wild balsam, dahlias, begonias and ground orchids begin to appear.

Question 14: What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end?

Answer: When the monsoon season starts setting in, the first cobra lily appears from the ferns. However, when the seeds of the cobra lily slowly start turning red, that signifies the monsoon is coming to an end.

So, these were A Short Monsoon Diary Questions & Answers.